HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Селище става много търсено място! Вижте какво направи Генчо Иванов

С 63 732 кв.м земеделска земя за овощни градини в благоевградското с. Селище увеличава стопанството си арендаторът на черешови масиви в съседното село Българчево Генчо Иванов. Той нае за 10 години обявените на търг осем общински имота за трайно ползване и засаждане с овошки в местността Чуката и още три имота в местността Кръста в землището на Селище, като за всички терени общо ще плаща годишен наем 2555 лв.

Любопитно е, че Иванов спечели търговете с минимална разлика от началните цени, определени от общината, и предложените в офертите му, като разликата е между 6 и 10 стотинки. Минималният наем, който общината бе определила общо за 11-те си земеделски имота в землището на с. Селище, е 2549,28 лв. на година.

Почти двойно обаче скочиха наемите за двете местности – Аминица и Змиярски рид, в района на с. Българчево, където и участниците в търга бяха най-много – трима. При обща начална цена от 374,72 лв. за 9368 кв.м, Виктор Първанов спечели наддаването с оферта за общо 732 лв. наем на година.

Хирургът д-р Теодор Велчев заявява сериозни амбиции в сферата на овощарството. Преди половин месец той нае 35 дка в село Дъбрава за бадемови плантации и преди ден прибави към тях още 34 дка в месностите Корията и Решитов чукар в същото село. За тях той ще плаща наем от 1268 лв. годишно.

Мартин Стефанов пък е новият арендатор на нива от 31 700 кв.м в местността Ушите в землището на с. Покровник. Преди 2 седмици той спечели и търга за 21 544 кв. м земеделска земя в същото село. За нивата от близо 32 дка Стефанов ще плаща по 450 лв. наем.

Никакъв интерес въпреки повторния търг не бе проявен от кандидат-земеделци за два имота в землището на Благоевград и за седем в района на с. Логодаш и вероятно те отново ще се обявят на търгове, обясниха от общината.

Над 200 общински имота са отдадени под наем за 10 г. за последните 2 години, всички наематели кандидастват по програми за финансиране на бизнес идеите си. Заради фиксираните срокове за подаване на документи и изискванията за деклариране на наети земи общината ускори търговете, насрочвайки ги преди края на календарната година за удобство на стопаните.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *