Майстор на кебапчета от Дупница купи имот в Джерман с уникална секвоя, висока 20 м

Рядко срещано в България иглолистно дърво от вида секвоя наследи в имота си в Джерман башмайсторът на кебапчета Владимир Лобутов от Дупница. Дървото е високо около 20 м, обиколката на дънера му е 1,5 м, то е посадено преди 40 г. в двора на новоизградената тогава детска градина в селото. Кметът Ангел Цветков се похвали с екзотичното за българските ширини дърво, което почти е придобило статут на природна забележителност в Джерман.

“В зората на демокрацията имотът е приватизиран по време на кметуването на д-р Пламен Соколов. Впоследствие го купува грък, който оборудва сградата като шивашки цех, който съществуваше допреди няколко години. Гъркът затвори цеха и избяга. Все още идват призовки на негово име на този адрес. Сега заедно със секвоята имотът е собственост на Владимир Лобутов, който го купи преди две години. Секвоята прави впечатление с красивата си корона, която има триъгълна форма. Няма нито едно клонче, което да нарушава симетрията”, разказа с нескрита гордост кметът Ангел Цветков.

Секвоята вирее само в Севрена Америка, Австралия и Нова Зеландия. Разпространената в България е от типа гигантска секвоя, от която има засадени около 250 фиданки в страната, някои от които са на по 50-100 г. В двора на Боянската църква има вековни секвои, засадени от царица Елеонора.

В Дупнишко са само пет дървета гигантска секвоя, две от които са близо до главен път Е-79, между селата Джерман и Усойка и две в село Паничарево, община Бобов дол.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *