HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

САНДАНЧАНИ ОТЧАЯНИ: Квартален кафе-аперитив ни тероризира до 2 ч. след полунощ с виковете на пияни клиенти и стържене на столове, спим на пуснати телевизори и абсорбатори, за да ги притъпят

Двама санданчани поискаха думата във вестник “Струма””, за да разкажат за несгодите, които понасят жители на жк “Спартак” заради работещо до 2 ч. след полунощ заведение.
Става въпрос за кафе-аперитив, намиращо се на ул. “Беласица” в жк “Спартак” – “Зара Никол”, под бл. 41. С това работно време до 2 ч. след полунощ на нас ни писна всяка вечер да звъним на тел. 112, но от полицията се оправдават, че заведението има разрешение да работи след полунощ, започва разказа си, потресен от бездействието на институциите санданчанинът Андон Андреев, живеещ в бл. 34.
“Писали сме многократни жалби до кмета, до полицията, до прокуратурата, но до момента никакво развитие. В едно от писмата се жалвам и от сервиза за гуми на Буковски. Направиха му преди повече от година някакви фиктивни замервания от РЗИ, като собствениците по време на проверката бяха спрели да работят по колите. Естествено, че машината, като е включена само в контакт няма шум, той започва като стартира дейността й. Сервизът има почивен ден само в неделя. Имам отговор от омбудсмана Мая Манолова за жалбата ми срещу сервиза, че ще бъдат уведомени органите на МВР – Благоевград, прокуратурата и общината, но 5-6 месеца вече никакъв резултат по случая.
Нека дойде някой специалист с мен в сервиза за гуми, ще го заведа у дома да види какво става и дали се издържа на шума. Имам 2 деца и е много лошо да гледаш семейството ти как се тормози заради шепа хора.
От общината ни казват да звъним на 112, за да пратят полиция. Както и че кафе-аперитивът има право да работи до 23 ч. лятото, но собственикът на заведението излиза с мотива, че има право до 2 ч. след полунощ след приетото работно време от общината, което е така. Собствениците, които стопанисват кафенето, са двама братя – Рилко и Венци Патилови, заедно със съпругите си.
Говорил съм и с двамата братя, но никакъв ефект, те ни загубиха и като клиенти, всички съседи, които страдаме от тяхното заведение, въпреки че се уважавахме много.
В един от отговорите на жалбата ме уведомиха, че хората, стопанисващи заведението, са предупредени след 22 ч. да няма шум, но тъй като по това време няма кой да замери децибелите, всичко си продължава постарому.
Всеки си прехвърля топката, а потърпевшите от непрестанния шум на заведението сме всички, живеещи около кафенето. Чрез група общински съветници също сме задвижили нещата за намаляне на работното време, но те ни казват, че процедурата изисква време, защото минава чрез разни комисии…
Това заведение “Зара Никол” си беше нормално кафене по-рано, работеше само вътре и всичко бе спокойно. Но след като разшириха навън заведението и сложиха навес, за да е по голямо, вечер шумотевицата е нетърпима. Музиката от уредбата, високите децибели на телевизорите, особено когато има мачове, кънтят в домовете ни. Групички подпийнали хора, които са изгонени от други заведения, прииждат в “Зара Никол” и става страшно… Да не говорим за стърженето на столовете по пода, че буквално в мозъка ти бъркат през нощта. Спим на пуснат телевизор, защото, ако писнат и децата, трябва да изляза на саморазправа, което не е желателно все пак.
С ушите си съм чул, след като съм подавал сигнал чрез 112 за шума от кафенето, как собственикът казва, че някой се е обадил на полицията, че ще им дойде проверка, затова веднага укротяват ситуацията. Дойде полицията и всичко е нормално, а след като си тръгнат, купонът започва отначало.
За една година сме пратили десетки сигнали докъде ли не. В полицията обаче наскоро ми казаха, че имало само два сигнала, оттогава започнах да ги записвам в календара и знам, че има подадени поне 50 сигнала.
Станах свидетел как в 23.30 ч. написаха акт на заведението на 4-ти км за вдигане на шум, което е извън града и наоколо живеят само шепа хора, а в 2 ч. след полунощ в квартално заведение в Сандански не може да се направи нищо. Всеки се оправдава с приетото от общината работно време и си прави, каквото иска. Този закон го приеха за футболното първенство в Бразилия и защото градът ни бил много топъл и заведенията губели много клиенти, ако затворят по-рано. Но това продължава, няма лято, няма зима, тормозът продължава”, категоричен е А. Андреев.
Светослав Донков, който живее на първия етаж над бл. 41, където се намира заведението “Зара Никол”, каза: “Преди 2 дни до 1.30 през нощта не можах да спя, след отмъщение на собствениците, че пускаме жалби в полицията. Аз живея над заведението на първия етаж, имам бебе на 3 м., ставам в 4 ч. да ходя на работа, и като не можеш да заспиш от шума в нормално време, какво правим с 2 часа сън на денонощие. Налага се да си пускам абсорбатора в кухнята, за да притъпи шума от кафе-аперитива, особено от стърженето на столовете. На третия етаж има хора, които също са съпричастни с нас заради този шум. В града ни е безобразие, чух, че и в циганската махала имало много безобразия тези дни и дори е депозирана от други хора жалба. Имало е кръщенка някаква и целият град, образно казано, е бил на нокти, заради неистовия шум на тъпани и зурни.
Викаха ни всички поотделно в полицията на разпит, които сме се разписали в подписка, прикачена към внесената жалба. Оправдават се там, че нищо не могат да направят, след като има издадено работно време до 2 ч. от общината.
Няма как повече да търпим в жилищен комплекс машини на шивашки цехове, автосервизи, шумни заведения, за които няма делник и празник, няма почивка и между 14-16 ч.
Целият град е със заведения и всички използват тая глупост, че могат да вихрят купони до 2 ч. след полунощ, та дори и циганите, които са в час с всичко, което е в тяхна полза.
Да не говорим, че от миризмите на кухнята в тези заведения прозорците не можем да отваряме в блока, особено през лятото.
Истината е, че от общината трябва да променят това работно време поне до полунощ в кварталните заведения и други шумни обекти, за да може и ние да почиваме. Защото музика и да няма, клиентите като пийнат, дори собствениците да им правят забележки, те си вдигат шум. Знаят дори кой от нас се е обадил на тел. 112 и ако съм аз, започват да стържат столове вътре, а ако е Андон, започват да вдигат шум отвън, за да им отмъстят.
На 9-ти септември след пореден сигнал дойде зеленият джип на полицията, който ги предупреди, даже дежурните полицаи не слязоха от джипа, а собственика го чух как им каза, че ще изгони вече клиентите, при което полицаите си тръгнаха, и всичко продължи постарому. А преди два дни въобще и не дойдоха след подаден сигнал на тел. 112.
Истината е, че сме много търпелив народ, затова всичко в страната ни е надолу с главата и няма оправия”, заключиха потърпевшите жители на жк “Спартак” Андон Андреев и Светослав Донков, отчаяни, че в България никой не защитава правата и спокойствието на обикновените данъкоплатци.

Зам. кметът Г. Трайков: Действащата наредба може да бъде променена от ОбС, в Сандански няма кой да измери нивото на шум…

След интервюто, което дадоха за вестник “Струма”, двамата санданчани А. Андреев и Св. Донков се срещнаха лично с кмета К. Котев и 4-ма общински съветници. След срещата Андон сподели, че кметът и съветниците са взели проблема присърце, като ги уверили, че още следващата седмица ще се обсъди ситуацията в Общинския съвет. 
“Кметът ни каза, че е говорил и с началника на РУП – Сандански да се вземат съответните мерки, за да няма недоразумения. 
Репортер на “Струма” потърси за коментар по телефона и зам. кмета, отговарящ за обществения ред Георги Трайков, който каза: “Има направена проверка от общината относно сигналите за въпросното заведение, като са предупредени да спазват разпоредбата на наредба №1, тъй като там са записани както и времето, докога може да се вдига шум, така и работното време. Аз вече коментирах случая с въпросните мъже, като им обясних, че трябва да внесат подписката до Общинския съвет, с която да инициираме изменение на наредбата. Тази наредба за работното време не е по заповед на кмета, затова трябва да се внесе в Общински съвет. 
Аз съм напълно съгласен с проблема на хората, но в момента е такава действащата наредба и примерно, като дойде някой с много заведения, ние нямаме основание да му откажем работно време до 2 ч. 
Доколкото си спомням, тази наредба се направи заради световното по футбол и си остана непроменена… 
Но измерването на шума е малко относителна дейност, защото мисля, че в Сандански няма кой да измери нивото на шума.Тоест дори и да се напише акт на заведението за вдигащ се шум, ние няма как да докажем, че децибелите са над допустимата норма в наредбата”, заяви зам. кметът Г. Трайков. 

Съсобственикът на “Зара Никол”: Всичко е от злоба…

Единият от братята Рилко, който е съсобственик на заведението “Зара Никол”, беше на смяна и пред репортер на вестник “Струма” каза, че всичко според него е на заядлива почва най-вече от Андон Андреев. “Ние го държим това заведение от 5 г., как сега изведнъж започна да им пречи, да им мирише, при положение че имам силна аспирация, а докато нямах, не им миришеше. Хората от квартала знаят, че тези господа пускат жалби срещу нас и вече като идват, дори го използват за лаф “По-тихо, че ще пуснем жалба”… 
Наскоро разбрах, че има депозирана жалба с имена на хора, които не са в България от доста време. Подписът на госпожа Русева е имитиран, тъй като тя е в чужбина. Друг човек ми се оплака, че е викан в полицията, без да знае на какво се е разписал. Тези жалби съм категоричен, че са заради човешка злоба, тъй като всичко гледам да е изрядно”, заключи Рилко. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *