HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съветникът от ГЕРБ Н. Мертакчийски търси персонал за хотела си в Паничище

Над сто абитуриенти от средните училища в Дупница дойдоха на организираната трудова борса за младежи до 29 г., организирана от Бюро по труда. Дванадесет работодатели предложиха 210 свободни работни места, повечето от които за шофьори, стругари, шлосери, монтьори и сервитьори. Проблемът е, че за голяма част от търсените специалисти – стругари, фрезисти, шлосери, тези професии вече не се изучват в средните училища в Дупница. Повечето залагат на професии, свързани с икономика, компютърни технологии и езици. Само в едно от училищата в Дупница се подготвят готвачи и сладкари.

Кредитни фирми търсеха младежи за работа с клиенти. Сред предлагащите работа бяха общинският съветник от ГЕРБ в Сапарева баня Николай Мертакчийски и общинската съветничка от БСП в Бобов дол Йорданка Рангелова. Мертакчийски търси сервитьори за хотелите си в курорта Паничище. Пред репортер на вестник „Струма” той каза:

“Няма обучени млади хора в обслужващата сфера. И миналата година бях на такава трудова борса. Наех хора, които не са учили сервитьорство и рецепция. Работиха месец-два, видя им се трудно и си тръгнаха. Сега пак съм тук, надявам се да намеря млади момичета и момчета да започнат работа при мен. Давам добри заплати, но няма желаещи”, заяви Николай Мертакчийски.

Йорданка Рангелова се надяваше да намери сред младите безработни готвачи за ресторанта, който стопанисва семейството й в Бобов дол, и механици, електроженисти и шлосери за гаража на бащината й фирма за пътнически превози.

Абитуриентите не проявиха особен интерес за работните места. Най-много безработни младежи до 29 г. се застояха пред фирмите, предлагащи работни места за нискоквалифициран труд, общи работници и шофьори.

Регистрираните безработни младежи до 29 г. в Бюро по труда в Дупница са 400. Директорката Наташа Илиева се надява част от тях да си намерят работа на трудовата борса. Миналата година над 100 души са били наети на работа след поредната кампания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *