ВНИМАНИЕ, КАНДИДАТ ТАТКОВЦИ! Ето колко време трябва да спите, за да сте плодовити!

Прекалено краткият или прекалено дълъг сън може да повлияе върху мъжката плодовитост, сочат резултатите от изследване, представено на годишната среща на Американското дружество по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити, пише БТА.

„Препоръчителната продължителност на нощния сън е 7-8 часа“, заяви ръководителката на изследването Лорън Уайз от Института по обществено здравеопазване към Бостънския университет. 

„Екипът ни изследва 790 двойки и заключи, че краткият – по-малко от 6 часа, и прекалено дългият – 9 и повече часа, нощен сън намаляват вероятността да се забременее.

Използвайки 8-часовия сън като база за сравнение, установихме, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа или повече от 9 часа нощем, са с 42 на сто по-малка вероятност да оплодят партньорката си. Обяснението най-вероятно е на хормонално ниво. Експертите по репродуктивно здраве знаят, че тестостеронът е от съществено значение за размножаването и че по-голямата част от ежедневното количество тестостерон се отделя по време на сън от мъжете.“, допълни тя.

В рамките на новото изследване всички двойки се опитали да заченат за не повече от 6 менструални цикъла. Двойките отговорили на въпроси за съня им и за евентуални смущения в него.

Било констатирано също, че мъжете, които често имат смущения в съня си, е по-малко вероятно да оплодят партньорката си в сравнение с онези, чийто сън е спокоен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *