HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съвременният каубой избра живот на село, за да е с конете си Благо, Камелия, Нели и Мая

Като истински каубой, заобиколен от коне, живее Илко Караилиев от гоцеделчевското село Борово. Той сбъдва детската си мечта да отглежда породисти коне „тежковози“, които са силни и със здраво телосложение, но кротки и послушни. Научава за тази порода от баща си и прекарва детството си покрай неговия кон, така обиква тези животни още на 8-годишна възраст.

Тежковозите се отличават със силно развитата си мускулатура и къси крака с дълъг косъм, тип „пони“. Те са красиви като понитата, но са доста по-масивни, тази фигура ги отличава от изложбените коне, които са високи, грациозни и с тънки издължени крайници, обяснява Илко.

Той споделя живота си с конете и се чувства истински щастлив, като превръща язденето сред природата не само в хоби, но и в начин да отхвърлиш стреса и напрежението.

За свободния живот на каубоя Илко разказва: „Обичам конете от дете. Когато бях малък, вкъщи имахме един красив кон, който винаги търсеше моето внимание и искаше да си играе с мен, бяхме страшно привързани един към друг. Баща ми разказваше за конете тежковози колко са красиви, силни и предани. Така се роди тази страст да си имам собствени коне, за които да се грижа ежедневно и да ги обичам. Сега съм на 22 години и до момента имам три кобили – Камелия, Нели и Мая, и един мъжки расов кон, който съм кръстил Благо, защото има много благ нрав.

Всеки ден се грижа за всички тях с най-голямо удоволствие, говоря им, поя ги и ги пускам на свободна паша сред китната боровска природа, защото имат нужда да тичат волно из полята и да си хапват каквото обичат. А моето хоби е да препускам лудо през поля, реки и ручеи. Ако говорим за конната езда като спорт, при нея има два основни стила – английска езда и уестърн езда. При първата ездачът задължително е облечен в специална екипировка, а седлото е плътно прикрепено към гърба на коня, за да се подсили физическият контакт. Този стил е символ на обноски и изящество, но е подходящ за по-затворени и спокойни хора. За по-темпераментните и любителите на адреналина препоръчвам уестърн ездата, която се води като „свободен стил“, при нея няма значение как си облечен, можеш да си сложиш най-удобните дрехи и най-абсурдната шапка, и смело да се впуснеш в приключения. Седлото също не се закрепва плътно, за да се осигури на ездача възможността да усеща вибрациите и да подскача в такт с коня, чувството е отвъд човешките възприятия.

Ездата е много подходяща и за хора с трайни увреждания на крайниците, защото не се изисква физическа активност, трябва само да запазиш равновесие върху коня, да се наслаждаваш на преживяването и да се любуваш на природните картини, обяснява разпалено боровския каубой и продължава:

Искам да разкажа малко повече за природата на конете и с какво се отличават от другите животни. Има много хора, които никога не са се доближавали до тях, било то поради невъзможност, или страх, но усещането е неописуемо. На първо място, конете са благородни животни, които успокояват човешката психика. Срещата с тях е много емоционален и вълнуващ момент, който никога не се забравя и се превръща в истинско преживяване. Тези големи животни носят непокорен и свободололюбив дух, сякаш всеки момент ще зарежат всичко и ще поемат накъдето им видят очите. В това фриволно поведение много хора виждат собственото си желание да се освободят от различни окови, пречки и ограничения.

Същевременно те имат някакъв много специфичен чар, заради големите си покорни очи, които крият тих, дълбок и нежен поглед. Когато съм радостен, се срещам с близки и приятели, а когато съм тъжен и разочарован, винаги търся компанията на конете, защото мога да им се доверя напълно и те най-добре могат да усетят тъгата и дискомфорта, в такива моменти и тяхното поведение се променя – от игриви и ведри веднага се кротват и се превръщат в тихи слушатели, дори не помръдват, стоят плътно до мен за подкрепа. Можеш да им говориш, да ги галиш и да отпуснеш главата си върху гърба им, когато имаш нужда от тях, те никога няма да си тръгнат и да те изоставят. Те са истински пристан за човешките болки и тревоги.

Интересен е фактът, че опитомените коне възприемат характера на стопанина си и копират неговото поведение, те са като огледало на душата. Ако си лош и агресивен, и конете ти ще бъдат такива, ако си мил и чистосърдечен, и те ще се държат така. Моят опит с конете и другата „порода“ – хората, ме е убедил в това, че и най-опакият чешит се разтапя при срещата с кон, все едно се превръща в друг човек, става тих, любезен и отзивчив. Аз съм много доволен от факта, че моите коне са възпитани, мили и спокойни, и веднага създават интимна атмосфера с човека, който ги язди, изграждат моментална връзка, която няма аналог. Много дружелюбно се отнасят към децата, предразполагат ги и им вдъхват увереност, за да не се страхуват. Забелязал съм, че когато покрай тях има деца, конете не правят резки движения, а се движат плавно и спокойно.

Напоследък съм особено щастлив, защото вече се сдобих с две жребчета, а и две от кобилите ми са бременни и семейството скоро ще се увеличи. Гордея се с това, че успявам със собствени усилия и средства да поддържам „конния отбор“.

А относно въпроса ви дали се възприемам като каубой – да, така е, защото истинският каубой трябва не само да отглежда коне, за да се ползва от тях, но и да създаде специална връзка, така че да не може да живее без присъствието им. Аз съм точно от този тип, живея на село именно заради конете, за да бъда в непосредствена близост до тях и да се наслаждавам на дивната природа. Този живот ме привлича силно, защото е наситен с усещания, които са непознати за хората от града. Всеки ден, щом се събудя рано сутринта, получавам силен емоционален заряд с полъх на свобода, спокойствие, чист въздух, росна зелена трева и разкошни гори и поля. Всичко това не бих заменил и за най-големия палат“, казва убедено Илко и тръгва към конюшнята с намерение да поязди по боровските баири.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *