HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Сандански търговци негодуват от реда на общинския пазар: Селяните от Тополница са привилегировани, пазят им се маси с години, а ние висим под дъжда

Група търговци от общинския пазар в Сандански се обърнаха към в. “Струма” с молба да им дадем трибуна, за да разкажат за проблемите си и за неуредиците, които търпят на т. нар. Нов пазар, където имат право да продават само зеленчукопроизводители.

 „Буквално преследваме служителите на пазара с непрестанни молби да ни дадат постоянна маса да продаваме, а до момента нищо. Получаваме само обещания”, оплака се един от търговците – Костадин Варсаминов. И продължава да излива насъбралия се гняв: “Нетърпимо е положението, понеделник и петък ни местят от колона на колона със зеленчука. Тука си има ВИП земеделски производители от селата и най-вече от Тополница. Бай Кольо от Тополница да не би да е земеделски производител, та винаги има едно и също място и е с привилегии? Искаха ми документ за земеделски производител – дадох, после и пълномощно – пак им дадох. Яне Янев е прав, Тотевата схема продължава – твои и мои хора.

Завчера си подреждам масата със стока и идва един човек, който ми каза да му я освободя, че е платена. Отивам в офиса, проверявам, оказа се, че не е платена. В същия ден минават касиерките, дава им 20 лв. и масата е платена за цял месец. А пък аз съм 4-5 месеца тук, на това място, и се чудя на коя маса да си наредя сергията. Всеки път сме там, където уж има място. Понеделник и петък ни гонят, че 42-ра маса била предплатена.

ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА МОИ И ТВОИ ХОРА,

ето вчера идва този Стефан и веднага ме мести от 42-ра маса, при положение че бил питал само, а не че е платил, както ме излъга. Понеделник и петък аз местя по 1 т зеленчук по 3 пъти. Ние работим с надценка 20 ст., не печелим хиляди. Аз съм земеделски производител, имам ниви и пасища, всички данъци и такси внасям в община Сандански, не в Петрич. Не може едни да търчат по баира, други да умират. Същото правят и с таксите за нивите. Пускам заявление за нивите, а те ги дават на бабите. Нарушават закона – от 10 дка отцепват 200 квадрата и дават договор, за да ме спъва мен и да ми правят мизерии“, ядосва се Костадин.

„Този господин, Стефан, дето се появи, завчера ни разправя, че имал договор с предишния човек, който е ползвал 42-ра маса. Това да не би да е къща, това е общинско място и договор евентуално може да направи управителят на пазара“, гневи се и майката на Костадин Варсаминов – Анка. „Ние сме от 3 г. тук и всеки път ни местят като чергари. Имаме явка тук, тъй като от години продаваме мляко, и след 7 месеца идва един човек който над половин година е отсъствал от пазара, и ми казва, че масата му била платена, и ме измести някъде си. След това касиерката ми обяснява, че за 6 м. ще ми даде друго място, но след тия 6 м. другият търговец щял да си дойде и пак да ме мести. Той да не би да си е плащал, докато е отсъствал, та негова била масата. Ние сме 3 г. тук, а от април месец се занимаваме вече само със зеленчуци. Два месеца ни лъжат, че ще ни дадат маса за постоянно, а не дават. А оня Стефан идва и веднага му я дадоха. Едната касиерка ми каза, че ще ми даде 30-та маса в горния край, но стоянката за мляко тук хората си я знаят от години. Изведнъж искат да ни преместят, за да си сложат техни хора“, оплака се Анка Варсаминова.

„Аз съм с 92% инвалидност и имам ТЕЛК решение“, включва се в разговора и Олга Христова, на 68 г., от Сандански, която със сина си Андрей продава на пазара. „От 1986 година съм пенсионер по болест, оперирана съм, с болно сърце съм и с високо кръвно налягане.

ОНИЯ ДНИ МЕ ВАЛЯ ДЪЖДЪТ ЦЯЛ ДЕН, ЗАЩОТО ЗА МЕН МАСА НЯМА.

Аз съм с предимство, но кой го гледа това. На моето място идва един 80-г. мъж, бай Тодор от Тополница, държи и масата, и свободното място до нея, като на масата си сложи само палтото, навсякъде другаде – продукция със зеленчуци. А аз на дъжда, местя цялата продукция напред-назад, не мога 2 лв. да изкарам, хвърлям фира, да не говорим че 1 кг не трябва да вдигам тежко и ми трябва удобен достъп.

На всичко отгоре, въпреки че съм инвалид, ми вземат 3 лв. такса, а на другите по 0.50 лв. за свободно място и 1.50 лв. такса. А там, на откритото, цял ден ни плиска дъждът и не изкарвам и 2 лв. Управителят Илиян Фикинчев ми каза да докарам документ от ТЕЛК, че съм с предимство, и ще ми даде маса. Половин година вече чакам. От 20 г. съм на пазара, мъжът ми като почина, малко бях спряла с търговията, но сега пак продавам. Само ние с Коцето нямаме маси, за всички други има. Ние сме 26 дни в месеца тука, по 3 лв. плащаме, това са 78 лв. А другите, дето са само в пазарните дни, си имат постоянни маси. Тези от Тополница даже плащат по 0.50 лв., аз им взех бележки у дома, пазя и техните, и моите. От вторник до четвъртък имам гарантирана маса, обаче това е във времето, когато няма хора, но петък и понеделник оставам без маса. Аз също мога да я платя за цял месец. Тоя дядо от Тополница е 80-г., може и вкъщи да си седне през зимата, но масата му се пази и за лятото на следващата година. Как стават тия работи? Близки са на Тотев и затова е така. Ще стане беля, въпреки че много съм търпелива. На всяко едно преместване на стоката тя се дроби и след това няма продаване, обаче много мълчим и сме тихи, затова е така. Мъжът ми е починал вече 6 г., имам 3 хил. лв. заем, синовете ми са безработни, съкратени, ние нямахме пари и за хляб, затова исках една маса да продавам тук, за да изкараме за най-необходимото.

АКО НЕ Е ПАЗАРЪТ, НИЕ СМЕ УМРЕЛИ.

Само ме лъжат 5 месеца“, нарежда през сълзи 68-г. Олга Христова.

„Дойдат тука търтеите, седнат в 9.00 ч. и лъжат хората, че са производители, а купуват от борсата и препродават, гневи се синът на Олга – Андрей. Ние сме тук 3 месеца постоянно, а тия от Тополница идват само 4 дена в месеца – понеделниците и петъците, обаче са привилегировани. Ние искаме постоянна маса и като дойда сутринта, да си наредя стоката, без да я местя. Искам да знам и защо на другите хора таксата им е 1.50 лв., а на майка ми всеки път е 3 лв. Както искат, така си взимат, касови бележки иначе дават. Ползвам място, колкото една маса, когато съм на открито. Всяка една от касиерките ни таксува различно – 1.50, 2 лв. , 3 лв. Те го таксуват, колкото повече стока имаш, повече плащаш. Искам да си платя масата и за 1000 лв. стока да има. Тия от Тополница редят напред 2 метра, а назад стока няма. Нека си нареди половин метър, да има място за всеки, нали всички искаме да ядем хляб. Всички тия зеленчукопроизводители, които са тук всяка сутрин в 6.30 ч., са на борсата да прекупуват стока от голямата градина. Няма какво да се лъжем.

АКО ИМА В ГРАДИНАТА ДВЕ ЯБЪЛКИ, ДРУГОТО ВСИЧКО Е ОТ БОРСАТА.

Нито осигуровка плаща дядо ти Тодор, нито нищо. И на Дупница ходи и иска навсякъде да има запазени места, е не става така. Нашите данъци ние ги плащаме в нашата община, не в петричката.

В Петрич за 3 пъти по-голяма сергия се плаща по 0.70 ст. наем, а на майка ми по 60 ст. й вземат затова, че е инвалид. Като им каза майка ми , че в Сандански й вземат по 3 лв., се хванаха за главата“, обяснява Андрей.

 Стефан Алексиев, който продаваше завчера на 30-та маса, бе предплатил за така търсената 42-ра и каза пред репортер на „Струма”: „Аз съм си предплатил при касиерките за 42-ра маса до края на октомври. Имам си и касов бон. Идвам пролетта с череши, сега идвам с ябълки в тоя сезон. Наех си маса, на която продаваха едни момчета, които ми казаха –  продавай временно, че приключват. Платих си на касиерките и продавам. Костадин обаче не ми отстъпва и сега затова съм застанал на 30-та маса днес“, оплака се Ст. Алексиев.

Инкасаторката Елена Дончева бе потърсена за коментар заради упреците, отправени от Варсаминови и Христови към служителите на пазара. Тя разясни: „Въпросната жена О. Христова, когато заема площ около 7 м, трябва да плаща по 0.80 лв. за квадрат, когато е на тротоара срещу Земеделската аптека, т.е. 5.60 лв., а ние я таксуваме на 3 лв., което пак е с отстъпка, защото е инвалид. Всички на открито се таксуват на 0.80 лв. за квадрат, а на маса е фиксирана цена 1.50 лв., ако си наредят пред масата, се взима допълнително такса.

ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ПРОДАВАТ.

На въпросната Олга Христова й се каза многократно, че като се освободи маса, ще й се даде. Тя идваше преди мляко да продава, но от няколко месеца се занимава и със зеленчуци. Вземали сме й и по 0.20 ст. , когато продаваше мляко и чанта орехи, а понякога от съжаление и нищо не сме я таксували“, обясни инкасаторката.

На въпроса вярно ли е, че в понеделник и петък за местните като Олга няма свободни маси за търгуване, а само за тези, прииждащи от селата, Донкова каза: “Това са зеленчукопроизводители и този пазар е само за такива. Олга няма такъв документ, а Костадин Варсаминов донесе документ чак завчера, и то на името на жена му. Проблемът на Коцето му е, че иска да вземе тази маса, на която има човек, който не се е отказал, а на този човек майката, която също продава, има ТЕЛК решение. В момента тази жена е в болница и затова не продават, а са отстъпили на дядо Стефан Алексиев, който продава и техни зеленчуци, като му докарат. На тази маса продава и Шапков, те хората си помагат взаимно и си продават стоката. При нас няма брат, няма сват, това трябва да им е ясно на всички. Гледаме винаги да сме коректни с всеки един.

Предложихме маса на Варсаминови, но те не я искат, държат точно на 42-ра, която не е свободна и е предплатена. Този дядо Стефан в чудо се намери с тия скандали, дето стават за тая маса. На пазара хората гледат да си помагат с каквото могат, но с тези господа не иска никой да работи. На Олга ТЕЛК-ът, който е при нас, е изтекъл, той до 1.11.2007 г. Може да има и друг, но при нас няма такова копие. Чичо Стефан Алексиев също има издаден касов бон до края на месеца, че си е предплатил маса 42.

НИКОГА НА НИКОЙ НЕ Е ВЗЕТА СТОТИНКА ПОВЕЧЕ, МОЖЕ ДА Е ПО-МАЛКО, НО НЕ И ПОВЕЧЕ.

Единични случаи е платила Олга по 3 лв. и сега се оплаква, а не казвая когато не е платила нищо. Първо, тя не е земеделски призводител, за да иска маса там. А нарушенията й също ги спестява – че на долния пазар са забранени да се продават цитрусови плодове, тя го прави обачея като продава кашони с банани на своя глава и другите хора, разбира се, реагират. Винаги си прави каквото си иска.

В понеделник и петък на пазара идват над 80 търговци от региона, масите са само 44, при което е нормално част от тези хора да са на свободно място, а не на маса. И другото, което е много важно и хората го подценяват, е, че този пазар е по проект само за зеленчукопроизводители“, разясни инкасаторката Елена Дончева.

ПО ТЕЛЕФОНА ЗА КОМЕНТАР ПО ПРОБЛЕМИТЕ СЕ СВЪРЗАХМЕ И С УПРАВИТЕЛЯ НА ПАЗАРА ИЛИЯН ФИКИНЧЕВ, КОЙТО Е В ОТПУСК: “Олга съм я пуснал да продава, защото ми се оплакваше много, че е социално слаба. Тя няма нито карта за земеделски производител, нито валидно ТЕЛК решение при нас. Но аз пак съм проявил човечност да й позволя да си изкара някой лев. Отгоре на всичко заемат голяма квадратура, на която са изложили продукцията си, при положение че мястото не им е на този пазар.

Що се отнася за Костадин Варсаминов, той е животновъд и доскоро продаваше само мляко и сирене на пазара, и то на място, на което е забранено, но си има компетентни органи от контрола за храните. Отскоро покрай млякото започнаха покрай него да зареждат от борсата и зеленчуци. Земеделски производител се води жена му, но не са ми представили анкетна карта, в която пише колко продукция гледат и къде. Земеделски производител не означава само картонче, а задължително трябва да има и анкетна карта. Варсаминов си е конфликтна личност, имам оплаквания от колегите му. Този документ на жена му е за животновъд.

Многократно съм им предлагал на тези хора, които все негодуват, маси на горния пазар, където не се изисква документ за зеленчукопроизводители, но те категорично отказват“, обясни управителя Ил. Фикинчев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *