Забранените фрази по време на скандал с половинката

Случва ли ви се често най-обикновеният спор да прерасне в караница и съвсем да си изпуснете нервите? Факт е, че в такава ситуация изпадат повечето двойки. Причините се крият в това, че в емоционалните спорове ние говорим преди да мислим и често казваме неща, за които по-късно съжаляваме.

Критикувайте поведението му, а не него самия

Не казвайте: “Абсолютен егоист си”. С тези думи обиждате директно партньора, намеквате, че никога няма да може да промени лошите черти, които са му заложени и отричате самия него.
По-добре кажете: “В този момент мислиш само за себе си!”. Винаги, когато искате да критикувате, уточнявайте дадената ситуация, конкретния момент и какво точно ви е изнервило. Така му казвате, че дори и да ви е подразнил с поведението си, това не означава, че не харесвате същността му.
Предимството: Така не се поддавате на емоциите си, колкото и силни да са те. Едновременно показвате на другия какво не ви допада, но без да го обиждате. Когато говорите разумно и без нападки, давате възможност на партньора да ви чуе и да промени поведението си.

Не говорете снизходително

Не казвайте: “Ти си точно като майка си!”. Така му създавате усещането, че носи в себе си нещо негативно, което няма силите да промени.
По-добре кажете: “Може да е интересно понякога да пробваш нещо ново”. Това не е обида, а насърчаване, изречение, което може да предизвика разговор за възможности за нови преживявания.
Предимството: Не карате партньора да се чувства далечен от вас, част от своето “предишно семейство”, а му показвате, че вие сте неговото ново. Приемате го такъв, какъвто е и му давате усещане за сигурност, дори и когато искате от него да промени нещо.

Ясно обяснявайте какво изпитвате

Не казвайте: “Виж как ме нарани!”. Така просто изливате върху другия чувство за вина за нещо, което той дори не осъзнава, че е направил.
По-добре спокойно и бавно обяснете какво чувствате, без да обвинявате и без да изразявате прекалено силни емоции. Ако трябва си дайте време да се успокоите и чак след това поговорете, но най-важното е да сте разумни, а не заслепени от обида и гняв.
Предимството: Така не се оставяте да станете жертва на собствените си емоции, а се контролирате. Освен това не оставяте партньора с усещането, че е несправедливо обвинен в нещо, а му давате възможност поне да чуе другата гледна точка.

Дайте думата и на партньора

Не казвайте: “Ти си ужасен характер!”. С такива думи не може да постигнете нищо друго, освен да ядосате човека до себе си.
По-добре кажете: “Не разбирам поведението ти и защо реагираш по този начин, но съм готова да те изслушам, ако имаш желание да ми обясниш”. Ще дадете възможност на партньора да осъзнае, че има вашата подкрепа, дори когато се държи неадекватно.
Предимството: Понякога човек е толкова изнервен, че се държи нарочно лошо като малко дете, което предизвиква майка си. А да си партньор на някого означава точно това – да го подкрепяш, когато е нужно, но не по начина, по който са го правили родителите му, а както е редно в една пълноправна връзка. Когато изслушате другия, вие давате шанс на връзката си да съществува, защото комуникацията е в основата на стабилните отношения. Освен това, този, който е изслушван, много по-лесно изслушва на свой ред.

Бъдете спокойни след края на скандала

Не казвайте: “И това ли беше многото шум за нищо?”. Сякаш имате желанието отново да започнете караницата и да предъвквате едно и също нещо до безкрай.
По-добре кажете: “Нека на спокойствие обсъдим какво може да променим.” Но едва когато и вие и другия сте се успокоили напълно.

Предимствата: Никой не иска да живее във вечни скандали, затова е добре да обсъждате проблемите. Отминалият скандал е добра причина да си признаете, че проблем има и разумно да подходите към разрешаването му. /mila.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *