HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кандидат-президентът Ивайло Калфин в Благоевград: Задачата на държавния глава е не само да прочете новогодишното приветствие, а да е връзка между народа и властта

„На интервю за работа човек да отиде, му искат CV и после минава интервю, а за президент в България изискванията са много по-ниски – трябват му само навършени 40 г. Затова в тази кампания има шоумени, екстрасенска, човек с присъди и позабравени политици, затова няма сблъсък на визии за президентската институция, която може да е еднакво полезна както във външнополитически план, така и като социален медиатор вътре в страната. Аз знам как това може да стане, защото имам достатъчно натрупан опит в 4 мандата в Народното събрание, бил съм евродепутат, секретар на президента Георги Първанов и 2 пъти министър. Не съм тук да ви агитирам, а искам просто да не забравяте, че общество, което не вярва, че нещо зависи от него, то не оцелява!”.
С тези думи кандидат-президентът Ивайло Калфин се обърна към благоевградчани, събрали се в залата на ДТ „Никола Вапцаров” с надеждата той да опровергае наслояваното в последните години в обществото мнение, че президентската институция е куха, лишена от съдържание и че от държавния глава нищо не зависи.
„С мен тя няма да е такава – категоричен бе Калфин. – Не се чувствам добре от това, че страната ни не е представена добре навън, че нямаме авторитетната президентска институция, и ще го променя. Аз искам моят държавен глава да е смел и да отстоява интересите на държавата. Например да отговори на турския държавен глава достойно и авторитетно, когато Ердоган вади от прахта речи за велика държава, промяна на турските граници и навлизане в българска територия, а не да мълчи като Плевнелиев. Защото този вид мълчание поражда само конфликти”, смята Ивайло Калфин.
Според него ролята на президента е да създава добра връзка между народа и правителството, а не да се оправдава като Плевнелиев, че държавният глава няма роля във вътрешната политика на България. „Кой, ако не той, има пълно право да контролира всички процеси в държавата и нейната външна и вътрешна политика”, риторично попита той.
Да подкрепят своя бъдещ президент и кандидата за вицепрезидент проф. Любомир Халачев, в Благоевград с него бяха дошли държавният глава и председател на АБВ Георги Първанов, почетният председател на „Движение Гергьовден” Любен Дилов-син, местният председател на АБВ Владимир Елезов и представителите на „Партия на зелените” за региона и страната Андон Тодоров и Владимир Николов. Всеки от тях даде своята висока оценка за качествата на Калфин: блестящ дипломат, най-добрият евродепутат, който досега е имала България, свестен човек и единица мярка за почтеност в българската политика, в чиято биография няма нито едно петно. Всички изразиха твърдата си убеденост, че той няма да бъде главен церемониал-майстор на държавата, който се показва пред хората само за да прочете поздравление в новогодишната нощ, а ще е коректив на изпълнителната власт и парламента, и човек, който поне веднъж месечно ще изнася президентството в различните градове на България, за да може да чуе проблемите на хората.
Вървящите в момента социологически проучвания, според които Калфин няма шансове да стане президент, бяха разбити на пух и прах от Г. Първанов. „Три месеца преди президентските избори през 2001 г. на мен ми даваха 9 срещу 47% в полза на Петър Стоянов, 2 дни преди изборите аз бях на почетното четвърто място, а след 2 дни бях на първо място с 4% пред Стоянов”, припомни той и изрази твърдата увереност, че на предстоящите избори бюлетина №15, с която участват приятелите му Калфин и проф. Халачев, ще регистрира дори още по-добър резултат от неговия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *