HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Празникът на бозата събра стотици в Радомир

Празникът на бозата събра в Радомир местни и гости. На стария пазар стопани от общината предлагаха всичко, каквото са произвели с труда си.  Низи с изсушени чушки, ябълки, туршии, тикви, домашни яйца, сирене от козе мляко, жива кокошка… всичко, каквото бихте пожелали да хапнете без консерванти и  нитрати. Имаше домашно вино и ракия, а бай Митко бозаджията с гюма обикаляше пазара и рекламираше стоките.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев посрещна посланикът на Косово Шпенд Калаба и съпругата му и им разказа, че радомирци са усвоили занаята от албански бозаджии. Гости на празника бяха народният представител Ирена Соколова, кметът на Перник Вяра Церовска и заместниците й, председателят на общинския съвет в Перник Иво Савов.

В „Стойовата къща“, където се помещава етнографската сбирка на музея посетителите се запознаха с целия производствен процес на бозата, с коритата и инструментите, видяха снимките на първите бозаджии от началото на миналия век.

На централния площад шеф готвач Звездев с помощта на баба Василка от Друган приготви радомирска кавърма от 20 кг. свинско месо, 10 кг. сурова туршия и 10 кг. праз.

„Първо пържиш месото, после отделно чушките, празът, събираш ги и после топиш“, обясни баба Василкакак се прави вкусното ястие.

На площада трима производители на боза предлагаха на клиентите от сладко-киселата напитка. Шестима пък се състезаваха по надпиване с боза, а двама спечелиха по 50 лева награда от кмета като успяха да изпият по 7 бутилки от радомирския еликсир.

„Прекрасно е, че всички сме тук заедно на първия празник на бозата, радвам се, че в Радомир е единствения в света паметник на бозаджията, а негов автор е съгражданина ни скулптора проф. Евгений Кузманов.  Пожелавам ви да се обичате, да правите деца, за да надминем Перник по население“, поздрави радомирци и гости Алексиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *