HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВНИМАНИЕ! Протест затапва Е-79 утре

На 23 октомври от 16:30 часа до 21:30 часа на главен път Е-79 в района на караулката преди отбивката за с. Владая ще се проведе протест „Гражданите за подобряване на транспортното обслужване” и срещу липсата на чуваемост от страна на Общинска администрация в Столична община. Това е първата демонстрация на несъгласие с безпрецедентната незаинтересованост, арогантност и нехайство на изброените по-горе лица и организации, но в никакъв случай не и последната. Това заявяват организаторите на протеста.

Преди да предприемем организирането на „културни мероприятия“ на пътя през „Владайското дефиле“, АМ “Люлин” и АМ “Струма”, всички смятахме, че първо трябва да опитаме с официалните инструменти, предоставени ни от закона. В тази връзка на 14 септември 2016 г. Инициативният комитет и Кметът на с.Владая, подкрепени от жители на засегнатите населени места, внесохме събраните над 2300 подписа по Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, заедно с мотивационни и подкрепящи инициативата писма в деловодството на Столична Община на ул. Московска 33. с вх. № СОА16-TP94-6199.

Припомняме основните искания на обществеността, представени в подписката, както и резултатите от нея. Незабавна смяна на автобусите за обществено ползване, обслужващи жителите на с.Владая и кв.Княжево, с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти, и норми, и оборудвани с велобагажници, както и сгъстен транспортен график. Обещано: “Ще възложа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да направи постоянно наблюдение по линията и ако се налага увеличение с още коли да се направи такова допълнително. Паралелно с идването на новите автобуси за градския транспорт в столицата колите, които обслужват 59-та линия също ще бъдат подменени с изцяло ниско подови автобуси” – обеща г-н Евгени Крусев.

Резултат: Не сме в състояние да се зарадваме на старите нови автобуси, които общината, така и така няма какво да прави след като пусна нови автобуси по линиите на градски транспорт. Относно графика получихме посредствено замерване на пътникопотока извършвано без ясна методология и в произволни дни и часове от деня с обяснението, че това било извадкова методика. Резултатите ще бъдат неточни, непълни и подвеждащи за определяне на пътникопотока и нуждите от подобряване на транспортното обслужване. Ние не приемаме тези замервания като коректни и меродавни, заявяват организаторите на протеста.

Възстановяване на автобусна линия А58 до 15 септември 2016 г. и удължаване на линиите на А58 и А59 по ул.Княжевска до метростанция Горна Баня в срок до пускане в експлоатация на метростанция „Горна Баня“ през 2019 г. Обещано: Автобусна линия А59 вече изпълнява курсове до жп гарата на Владая, като курсовете са синхронизирани с разписанието на влаковете. Резултат: Това спокойно може да бъде интерпретирано като: – Автобусна линия А58 няма да я възстановим, защото дублира А59. Нищо че от Владя до Мърчаево в автобуса се возят 4-5 човека и натоварването е съсредоточено основно в района на Владая и Княжево, и че други райони на София, като Бистрица и Железница се обслужват от 3 /три/ линии.

Възстановяването на линия А58 е абсолютно необходимо и задължително и гражданите на засегнатия район няма да приемат друго решение, защото това е единственото логично такова. Проверката, направена от Инициативния комитет показва, че „синхронизирането“ с разписанието на влаковете е в рамките на 30 до 56 минути. Ние не приемаме липсата на решение, подчертават протестиращите. Изграждане на велоалея от бул. Петко Напетов (ст. Горнобански път) до с.Владая. Обещано: Нищо. Пълна тишина. Резултат: Пак нищо. Ние не приемаме липсата на отговор и решение, категорични са протестиращите. Възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова. Обещано: Нищо. Пълна тишина. Резултат: Пак нищо. Удължаване на линията на ТМ 5А от кв. Княжево до с.Владая. Обещано: Нищо. Пълна тишина. Резултат: Пак нищо. Опитите ни за разбирателство с представителите на ЦГМ претърпяха провал. След като до момента опитахме да установим диалог с всякакви законови средства, се налага да прибегнем към протестни действия.

Главните причини са, че при отчитането на пътникопотока, всъщност не се броят автобусите, които сутрин пристигат в Княжево преди 7:45 часа, както и тези, които тръгват от Княжево след 18:30 вечерта. Тези возила са най-претъпкани! Също така, от СОС не взеха решение в законовия срок по предложенията ни, внесени в Столична община, придружени с подписка от над 2300 подписа, което е в нарушение на чл. 52. (2).от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (обн. ДВ. бр.44 от 12 юни 2009 г. изм. и доп. ДВ. бр.56 от 24 юли 2015 г.) Декларираме, че зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия и че в него не бива да се търси преднамерена връзка с предстоящите избори, заявяват още протестиращите. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *