HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

На среща между кмета Камбитов и царя на бронираните коли Ат. Стефов: Обсъждат строителство на актова зала с общежитие на ПХГ в двора на МУЦ-а

Няколко варианта за локация на бъдещата актова зала с общежитие за нуждите на учениците от Профилираната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ /бивша Солунска/ в Благоевград са обсъждали на среща кметът Атанас Камбитов и бизнесменът Антон Стефов, собственик на една от най-успешните в света компании за бронирани коли с фабрика в ОАЕ, който преди няколко месеца декларира официално желанието си да финансира строителството. Дарителят заяви готовността си на мястото на съборените стари работилници в единия край на училищния двор да спонсорира построяването на актова зала с допълнителен етаж за настаняване на гимназистите от региона, за което по предварителни изчисления на ръководството на школото ще са нужни около 400 000 лв. На същия терен обаче община Благоевград е предвидила изграждането на нов физкултурен салон, за който вече спечели финансиране по европейска програма и от което не може да се откаже.

Идеята на кмета Атанас Камбитов бе с еврофинансиране да се построи спортна зала за гимназията, а сега съществуващият физкултурен салон да се преустрои в актова зала за тържествени церемонии и концертни изяви на гимназистите.

За да се удовлетвори желанието на дарителя, след срещата между Камбитов и Стефов било възложено на главния архитект Васил Тинчев и на специалистите в строителния отдел в кметството да обмислят и други варианти за локация на актовата зала.

„Оказваме пълно съдействие за всички инвеститори. Изключително сложно би било реализацията на такъв проект на мястото на старите работилници в двора на гимназията, тъй като подпорната стена там е поддала и ще се наложи тя да се изгради отново, а това допълнително би оскъпило строителството”, коментира арх. Тинчев.

Той поясни, че за местоположението на актова зала с общежитие на ПХГ е обсъждан и втори терен – в двора на Междуучилищния център по трудово обучение. „За там има издадена скица и проект за строителство на жилища за деинституционализирани лица, за да има къде да отидат сираците от дома след навършване на пълнолетие. Планирано е и изграждане на спортна зала за учениците в Средното училище с изучаване на чужди езици и има достатъчно място и за актова зала за гимназията“, обясни главният архитект.

Окончателно решение къде ще се ситуира залата се очаква да има до месец. Предстои обсъждане и разглеждане на проекта, с който разполага гимназията за сградата. „След задължителните геоложки проучвания за носимоспособност ще сме наясно дали вариантът в двора на Хуманитарната гимназия е допустим и възможен“, допълни арх. Тинчев.

Миналата година, след продажба на Проевската къща, дарена от собствениците преди десетилетия за нуждите на гимназията, кметът Атанас Камбитов обеща, че с парите от сделката ще се финансира изграждането на актова зала за най-старата гимназия в Благоевград. Впоследствие обаче се отвори възможност градежът да се финасира с европейски средства, но условието бе залата да е физкултурна. За да се възползва общината от този шанс, общинските съветници подкрепиха инвестиционната програма на кметството, част от която е и новият физкултурен салон за Хуманитарната гимназия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *