HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Директорката на Строителния Е. Митева назначи за учител по химия ЮЗУ преподавателката В. Маркова

Директорката на ПГСАГ инж. Евтимка Митева назначи за учител ЮЗУ преподавателката асистент Василка Маркова от катедра “Химия” към Природо-математическия факултет на ЮЗУ. Тя „поема щафетата“ от пенсиониралата се химичка в гимназията Фронка Мавродиева.

„Назначих В. Маркова, защото има необходимите професионални качества, а и постигнахме договорка учениците да провеждат упражнения по химия в лаборатории на ЮЗУ“, разясни Е. Митева и допълни, че това ще е от голяма полза за гимназистите, тъй като училищата нямат оборудвани лаборатории, в които да правят опити.

Строителната гимназия в Благоевград и ІІ УК на ЮЗУ, където е катедра „Химия”, делят по два етажа от една сграда в центъра на града, за която водят „война“ от години. В спор за указателна табела на ЮЗУ, поставена на входа през март м.г., предишната директорка на ПГСАГ Дочка Караджова и домакинът на ІІ учебен корпус на ЮЗУ Кирил Янински стигнаха до шумна разправия и физически сблъсък пред очите на ученици, преподаватели, студенти и минувачи. От училището неведнъж са изтъквали, че учат на две смени заради недостатъчна база. Те настояват университетът да им освободи цялата сграда, която била строена от ПГСАГ, но последните два етажа били дадени за временно ползване на вуза. Подобно искане до ректора доц. д-р Б. Юруков в писмен вид е отправила и вр.и.д. директорката Е. Митева.

От ЮЗУ пък предлагат гимназията да се изнесе в 11 ОУ /където беше преди време/, тъй като там се намират и бетоновият център, и част от базата за практическо обучение. Попитан за коментар по темата, неотдавна пом. ректорът на ЮЗУ Николай Тахов изрази мнение, че училището няма финансовия ресурс да стопанисва цялата сграда, и разкри: „Всъщност на доброволни начала ние покриваме по-голяма част от разходите и помагаме на училището“.

На фона на продължаващия години наред спор назначаването на ЮЗУ преподавател за учител в Строителния може да се приеме и като подаване на ръка между двете институции.

В. Маркова потвърди, че след съгласуване с ръководителя на катедра „Химия” доц. д-р Иванка Станкова учениците ще се упражняват в лабораториите на ЮЗУ химиците.

В. Маркова 14 години е била учителка по химия в VІІІ СУ „Арсени Костенцев“ и от 5 години преподава в ЮЗУ. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *