Какво се случва в Благоевград с тийнейджърите! 14-г. отличник изпадна в нервна криза, приет в спешно отделение

14-годишен гимназист е приет през нощта в спешно отделение в Благоевград, след като изведнъж изпаднал в детска невроза. Момчето се приготвяло за сън, когато неочаквано изпаднало в нестабилно състояние, страхувал се най-вече от тъмнината, дразнели го дори познатите му предмети в стаята, изпитвал силна тревога.

Майката на тийнейджъра, който е отличник математик, предприела бързи мерки за овладяване на поведенченската криза. Момчето е транспортирано до спешно отделение на благоевградската болница. Проведена е консултация за овладяване на тревожното разстройство, момчето било с ясни спомени за личните си данни, но имало рязка промяна в поведението му.

Според лекарите се касае за нервно-психичен проблем, насочен е за допълнителни консултации.

Адаптация към условията на учебно-възпитателния процес, чиито изисквания непрекъсното се завишават, обкръжаващата среда и формирането на личността на тази възраст са предпоставка за детските неврози, поясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Митев.

Най-често застъпените фактори за възникване на неврофункционалните разстройства са психичното натоварване и нерационалният дневен режим, неправилният възпитателен подход и променливото отношение на родителите към детето, допълни още болничният директор. В проучване на здравните експерти е установено, че почти половината деца изживяват страхова нагласа. Статистиката сочи, че невротичните разстройства се установяват при 31% от момчетата и 28% от момичетата, децата най-често срещат трудности в общуването със своите връстници. Фактите показват още, че близо 40% от децата страдат от неспокоен сън, а 2/3 от възрастните (родители, учители и други) прибягват до агресивни действия – викове и забележки, за да контролират поведението на децата.

Нервните разстройства при определени условия могат да станат причина за промени в характера и реактивността на поведението. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *