HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Старци разбойници, или защо родители отнемат живота на децата си

Защо хора на преклонна възраст стават престъпници? Какво трябва да се случи, за да поискаш да отнемеш нечий живот, и още по-страшно – да посегнеш на собствените си деца? Този въпрос си задаваме, когато на подсъдимата скамейка виждаме немощни възрастни хора, обвинени в убийство. Доказателство за смазващата безизходица на родителя, станал по неволя детеубиец, за циничното равнодушие и безразличие на правоохранителни органи боде очите ни в признанията на обвиняемите. Ето 4 такива случая в Пиринско:

Иван Срадков

„Направих това убийство заради мъките, тормоза, побоищата. Все ни търсеше пари за ракия. Никъде не работеше, заради пустото пиене що животни продадохме. Като свършеха парите от пенсиите, ни пребиваше. На мен счупи ръката, а на майка си крака”.

Покъртителното признание е на 80-годишния Иван Срадков от петричкото село Мендово, който уби родния си син. На 16 юли в пристъп на отчаяние старецът цапардосва с брадва 48-годишния си си Румен и го убива на място. Старецът грабнал балтията след дългогодишен постоянен тормоз.

„Много пъти родителите ми са идвали при мен в с. Първомай след поредния побой. Баща ми е добър човек, работлив, но колко ли му е дотегнало, за да убие сина си”, разказа дъщерята.

Дядо Иван и баба Ана търсели многократно помощ от полицията заради издевателствата на сина им Румен, но органите на реда не взели нужните мерки. „Един човек, който през целия си 80-годишен житейски път е правил само добро, е бил принуден да убие, за да се отърве от мъките си, които търпял повече от 10 години”, изтъква адвокатът му.

Веднага след убийството старецът се е обадил на кмета на село Мендово и му разказал какво се е случило. „Искам да си ида при бабата, тя не може да се оправи без мен, едва ходи с две тояжки. Моля да ме пуснете, защото имам много работа и няма кой да прибере царевицата и ечемика”, помоли в съда дядото.

Отчитайки тежкото му материално положение и пенсията от 160 лв., с която живее, съдия Величка Пандева го пусна на свобода с парична гаранция от 300 лв. Наказателният процес срещу него тепърва предстои, но на тези години едва ли ще дочака затвор, каквото наказание се предвижда за убийство.

Горица Галчева

Смъртта спаси 76-годишната Горица Галчева от Добринище от позора да влезе в затвора, след като закла с брадва осиновения си син Йордан. Отношенията между двамата се влошили поради честата употреба на алкохол от страна на сина й. 42-годишният мъж не работел, непрекъснато искал пари от майка си, за да може да си купува алкохол. Многократно я тормозел, нанасял й побои, пъдел я от дома им, събличал я гола. Често, след като била малтретирана от сина си, Горица отивала при роднини, които й предоставяли храна и подслон.

През нощта на 6 август 2014 г. Йордан се прибрал вкъщи много пиян, като по това време майка му спяла. Пияният мъж издърпал майка си от леглото, в резултат на което тя паднала на пода, след което я напсувал и я заплашил, казвайки, че ще я убие. Жената се изправила и се опитала да излезе от стаята, като двамата се сблъскали около вратата и при стъпалата, водещи към стаята. Под въздействие на голямо количество изпит алкохол Йордан паднал. В този момент жената излязла от къщата и взела брадва. С острието й нанесла най-малко пет удара по главата и лицето му. След това измила брадвата и я върнала на обичайното й място при входната врата. Съблякла нощницата, изпрала я и я окачила да съхне. Сетне и тя се измила, с парцал забърсала част от кръвта на убития, след което си облякла дрехите, излязла пред дома и седнала на бордюра. В това време покрай нея минал приятел на сина й, който я запитал какво става, а тя отвърнала, че синът й паднал. Той влязъл в къщата, за да окаже евентуална помощ, но се натъкнал на окървавеното тяло на приятеля си, след което се обадил на телефон 112. През това време майката стояла безучастна отстрани, без да показва емоции, като в ступор.

В хода на започналите процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия жената признала авторството на деянието, като тези нейни самопризнания били закрепени пред съдия. От заключението на комплексната съдебно-психиатрична-психологична експертиза се установява, че към датата на извършване на инкриминираното деяние тя е разбирала свойството и значението на действията си.

В същото време били констатирани изначалните й дисхармонични личностни особености, регистрираният начален психоорганичен синдром, предходни негативни взаимоотношения и конфликтни ситуации със сина й и актуалната ситуация на провокация от негова страна. Към момента на извършване на деянието обвиняемата е разгърнала сложна афективна реакция, която обаче не покрива параметрите на категорията “физиологичен афект”. Убийството било извършено с особена жестокост. Горица демонстрирала изключителни по интензитет ярост, коравосърдечие, свирепост и отмъстителност, характеризиращи я като жесток човек. Смекчаващи вината обстоятелства са чистото съдебно минало, напредналата възраст на обвиняемата, влошеното здравословно състояние на същата, както и причиняваният й тормоз от страна на пострадалия. Това бе написал прокурът в обвинителния си акт.

Делото срещу 76-годишната Горица Галчева трябваше да се гледа по съкратеното съдебно следствие. Старицата страда от множество тежки заболявания, но с помощта на братовчеди бе доведена на предварително изслушване в съда. Тя едва се държеше на краката си, не чуваше и се наложи адвокатът й да говори на висок тон и да разясни за какво са в съда. Единственото, което възрастната жена разбра, е, че ще я съдят за убийство. Тогава започна да плаче и нарежда, че преди това много пъти е търсила полицията, но никой не й помогнал.

Защитата заяви, че ще искат делото да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие, без разпит на 14-те свидетели и вещите лица. Адвокатът държеше единствено на разпита на двете вещи лица, изготвили психиатричната и психологичната експертизи, тъй като становището им е, че е вменяема и е обвинена за убийство по особено жесток и мъчителен начин, за което се предвижда наказание от 15 до 20 години. Навремето тя лежала в затвора за кражба, но след като изтърпяла наказанието си, заживяла почтено – работила като чистачка и се занимавала с домакинска работа.

Председателят на петчленния съдебен състав Татяна Андонова определи дата за първото същинско заседание за месец октомври, но такова не се състоя, защото 76-годишната жена почина и се предаде на Божия съд.

Илия Куршумов

Окръжен съд – Благоевград освободи от наказателна отговорност баща, заклал сина си след битов скандал в разложкото село Баня. 66-годишният Илия Куршумов бе признат за виновен в извършване на тежкото престъпление, но няма да лежи в затвора заради тежко онкологично заболяване.

Семейната драма се разигра на 12 февруари 2012 година в къщата им в село Баня. Бившият миньор редовно злоупотребявал с алкохола, при което ставал агресивен и заядлив. Същата вечер отново се напил. Към 21 часа у дома се прибрал 33-годишният му син Димитър, също солидно почерпен. Двамата се скарали. Бащата упрекнал сина, че е пиян, а младият мъж вдигнал скандал за пари и конфликтът ескалирал. Синът ударил с юмрук два пъти в лицето баща си. Пенсионерът загубил контрол, грабнал от масата кухненския нож и го забил в гърдите на детето си. В същия момент в стаята влязла майката Лидия, която извикала лекар и полиция. Пристигналият на място медицински екип заварил окървавения мъж да лежи на пода, а баща му да го гали по главата. След семейната драма бащата е арестуван, а основен свидетел срещу него стана бившата му съпруга Лидия, с която били разведени от дълги години, но независимо от това живеели заедно. Именно тя видяла предсмъртната агония на сина си. Тя обаче не пожела да участва нито като граждански ищец, нито като частен обвинител на делото.

Химическите експертизи показаха, че във фаталната нощ и двамата мъже са били пияни. В кръвта на Илия Куршумов са отчетени 1,44% алкохол, а в кръвта на сина му – 2,44%. Бащата бе направил самопризнания веднага след драмата и е обвинен за убийство в състояние на афект.

Процесът се гледа по общия ред, с разпит на свидетели и вещи лица, но на финала лекари от Благоевградска област отказаха да извършат съдебномедицинска експертиза на болния от рак подсъдим. Заради необяснимия лекарски бойкот съдът бе възпрепятстван да прецени както присъдата, така и мястото за изтърпяване на наказанието на подсъдимия. Ситуацията беше много деликатна, тъй като той е с оперирани гласни струни, говореше с ларингофон и всяко едно заседание протичаше мъчително за него. За него се грижиха роднини от гоцеделчевското село Делчево, където изтърпяваше мярката си „домашен арест“.

За убийство в състояние на физически афект, в което бе обвинен, се предвижда наказание от 2 до 8 години затвор. Съдът прие, че от субективна страна убийството е извършено в условията на пряк умисъл. Заедно с това извършителят е действал при условията на неизбежна отбрана. Заради тези обстоятелства, както и заради тежкото му здравословно състояние Илия Куршумов бе признат за виновен, но освободен от наказателна отговорност.

Здравко Митков

Окръжен съд – Благоевград прекрати делото срещу 71-годишния Здравко Митов, който бе обвинен в опит за убийство на благоевградската адвокатка Юлия Ангелова. Подсъдимият, бивш военен, получи тежък инсулт и се парализира. След като стана известно, че здравословното му състояние е силно влошено, бе назначена съдебномедицинска експертиза от председателя на съдебния състав Петър Пандев.

71-годишният пенсиониран старшина от армията поля 62-годишната адвокатка с бензин в нейната кантора на 10 декември 2013 г. При инцидента той беше неутрализиран от полицай Антон Аргиров и експолицай Виктор Рашев, които се отзовали, след като чули виковете за помощ на адвокатката. При личния обиск у пенсионера бяха намерени две запалки. Той беше обвинен в опит за убийство, а месец след инцидента направи опит да се самоубие, като сам се простреля с газов пистолет, но оживя. Заради тежките заболявания му бе определена мярка за неотклонение „домашен арест“, която търпеше на ранчото си в Старо Струмско, след като бе принуден да напусне Дома за стари хора в кв. „Струмско“.

В изповед пред „Струма“ Здравко Митков заяви, че не е планирал да убива, а само искал да сплаши адвокатката на бившата си съпруга, с която имали дългогодишен спор за апартамент. Той изрази съжаление за случката и пожела да бъде проверен на детектор на лъжата. „Целта ми беше да я предупредя, а не да я убивам. Исках да й кажа да спре да ми пише писмата, да спре със злините и този 14-годишен тормоз“, каза и в обясненията си пред съда Здравко Митков. Той разкри, че възнамерявал да се самозапали в знак на протест пред Съдебната палата на 9 май 2013 г. – в Деня на победата, но се отказал, тъй като имало много коли на властта.

Наказателният процес беше на финала, но заради тежкото заболяване на подсъдимия се отлага вече няколко пъти и при тези обстоятелства накрая бе прекратен. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *