HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Потвърдиха на втора инстанция: Д-р Р. Кондев възстановен на шефския пост в Здравната каса с обезщетение от…

Окръжен съд – Благоевград потвърди и на втора инстанция решението за възстановяване на работа на ексдиректора на Здравната каса в Пиринско д-р Румен Кондев.

Както вестник „Струма” писа, преди една година и три месеца – на 16 юли 2015 година, д-р Румен Кондев бе освободен от ръководния пост със заповед на управителя на Здравната каса д-р Глинка Комитов на основание чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда – сключване на договор за управление с новия управител на Националната каса /НЗОК/. Целта на издадената заповед е даване на възможност на управителя да си подбере нов екип от сътрудници за постигане на поетите задължения за ефективно управление на предприятието. Още тогава Р. Кондев заяви, че това е незаконен акт и ще го оспори в съда.

През февруари 2016 година Районен съд – Благоевград отмени заповедта за уволнение на бившия директор на Районната здравноосигурителна каса д-р Р. Кондев с мотив, че трудовият му договор е прекратен неправомерно по текст, който се отнася за търговски дружества, а не за държавен орган, какъвто е НЗОК. Мотивът е, че НЗОК не е търговско дружество и по същество не извършва стопанска дейност, а представлява самостоятелна държавна административна структура, на която са възложени осъществяването на дейности от публичен характер, свързани основно със задължителното здравно осигуряване.

Сега и Окръжен съд – Благоевград призна уволнението на д-р Кондев за незаконно и с решението си го възстановява на работа като директор на РЗОК – Благоевград, той ще получи и обезщетение в размер на близо 5000 лв. за времето, през което е останал без работа, както и за съдебните му разноски по трудовия казус.

Здравната каса има право да обжалва и пред Върховния касационен съд в едномесечен срок, който изтича през първата половина на ноември 2016 година, изчаква се решението.

В момента шеф на РЗОК – Благоевград е д-р Ивайло Димитров.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *