HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОКОНЧАТЕЛНО: До 35 остават секциите в страните извън ЕС

Депутатите приеха окончателно изборните секции в страните, извън ЕС, да са до 35 в държава. Това се случи по време на гледането на второ четене на законопроекта за промени в Избирателния кодекс.

В същото време отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС. „За“ гласуваха 81 народни представители, „против“ – 21, а „въздържали се“ – 9. 

„С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – на хора, които живеят в страната, в страни-членки на ЕС и всички останали”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„На всички ни е ясно, че този текст се прави единствено и само против правата на българските граждани, пребиваващи на територията на Турция. Няма да получите нашата подкрепа”, подчерта той.

Според него текстът е явно противоконституционен и заяви готовността на парламентарната група да събере подписи за една бъдеща жалба до Конституционния съд.

Депутатът Филип Попов обяви, че по никакъв начин от БСП няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите са предложили. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова от своя страна призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя е убедена, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че предложението за отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС е добро и правилно. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *