HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Спряха временно рязането на въздушни кабели в Благоевград по настояване на кмета Камбитов

Рязането на незаконните кабели в Благоевград на телевизионните и интернет доставчици, опънати във въздуха, временно е прекратено. Акцията на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ започна миналата седмица и стотици благоевградчани останаха без телевизия и интернет.

До принудителното рязане се стигна след решение на Административен съд, който отхвърли жалба на фирма-доставчик срещу 13 заповеди на РДНСК за принудително отстраняване на незаконните въздушни кабелни мрежи, издадени през 2011 и 2012 г. Още през 2015 г. пет от заповедите били изпълнени, следващите четири, които копаят предимно в централната градска част на областния град, където са концентрирани и администрациите на общински, държавни и частни фирми и дружества, предизвикаха гнева и недоволството на благоевградчани.

„Няма причини абонатите на кабелните оператори да остават без достъп до кабелна телевизия и интернет, тъй като в централната градска част на Благоевград има изградени подземни кабелни трасета, в които може бързо и законосъобразно да се изпълнят мрежите“, обясни в отговор на питане на вестник „Струма“ Тоня Радевска от пресцентъра на ДНСК. Тя допълни, че от 2012 г. до момента операторите и доставчици на тези услуги са разполагали с достатъчно време да изпълнят мрежите си законосъобразно – като изградят подземни кабелни мрежи или като използват съществуващите.

За да се избегне неудобството за гражданите, кметът на Благоевград Атанас Камбитов е изпратил предложение до ДНСК за удължаване на срока за принудително изпълнение на заповедите до 30 ноември. Дотогава е напълно възможно изпълнението на нови, законни кабелни мрежи, смята градоначалникът.

Ако и след този срок кабелните оператори продължат да „връзват“ и ползват временни въздушни електронни съобщителни мрежи, общината е органът, натоварен по закон с контрола и налагането на санкции на нарушителите, поясниха от пресцентъра на ДНСК. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *