HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Данните сочат: Мама, татко, 2 деца – 2235 лв. за нормален живот

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в България са били необходими 2235 лева през септември тази година, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, цитирани от БТА.

С тези пари се осигурява покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е 558,82 лв.

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0.4 на сто, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0.4 процента. Около 78.5 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

Сравнителният анализ между необходимите средства за издръжката на живот и данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на общ доход (НСИ) за второто тримесечие 2016 г. показват, че 30.5 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.), или близо 2 млн. 200 хил. души. Намалява броят на живеещи под абсолютния праг на бедността (с около 57 хиляди лица), но темпът е бавен затова техният дял се задържа на високи нива.

Домакинствата с общ доход на човек от 297 до 559 лв. са 48 процента (или около 3 млн. 462 хил. лица). Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота (559 лв.) са 21.5 на сто или около 1,6 млн. души.

От КНСБ отбелязват, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от “капана на бедността”, анализират от КНСБ.

От ИССИ на КНСБ посочват, че тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г., според които 41q3 на сто от населението у нас е изложено на “риск от бедност и социално изключване”, при средно ниво от 23q7 на сто за ЕС-28.

България е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34,2 на сто), следвана от Румъния (22,7 на сто) и Гърция (22,2 на сто).

Според КНСБ данните дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато, предвид факта, че делът на живеещи в риск от бедност и социално изключване се запазва на високи нива, констатират от КНСБ.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *