Липсващи документи спънаха делото за екстрадиция на скандално осъденият във Франция благоевградски адвокат Р. Бараков

Липсващи документи спънаха делото за екстрадиция на благоевградския адвокат Рангел Бараков, син на бившия председател на Окръжен съд – Благоевград Милуш Бараков. Пред троен състав на Окръжен съд – Кюстендил, с председател съдия Калин Баталски, адвокат Албина Анева, защитник на Бараков, поиска от Окръжен съд – Бургас да бъде изискан документ дали и на кого са издали международен паспорт с името на Рангел Бараков.

„Цената на това дело е огромна, не само за Рангел Бараков, но и за родителите му, които са хора с авторитет, а и на колегата хич не му е лесно, все пак това дело рефлектира върху имиджа му”, каза адвокат Анева след третото заседание по делото в КОС.

Както вестник „Струма писа, преди два месеца случайно благоевградският адвокат Рангел Бараков разбира, че на негово име има издадена Европейска заповед за арест заради данъчни престъпления в особено големи размери, извършени спрямо Република Франция.

Абсурдът започва на 10 декември 2013 г., когато на домашния адрес на 37-годишния Рангел Бараков в Благоевград пристига препоръчано писмо от френското Министерство на правосъдието. Преводът на български установява, че това всъщност е съобщение за събиране, издадено от Регионална дирекция „Публични финанси“ на Ил дьо Франс и департамент Париж. Съгласно писмото Бараков, в качеството му на съдружник и управител на регистрираната във Франция фирма „Ле Експортатор ИДФ” ООД, дължи на френската хазна 619 841 евро глоба за „скрита дистрибуция на дружеството“.

„Рангел Бараков е адвокат и като такъв той няма право да има фирма на свое име”, категорична бе защитничката му адвокат Анева. Според нея целият процес във Франция срещу Бараков е с много големи отклонения от принципите на правораздаването. На практика подсъдимият Рангел Бараков не е бил призован за делото, не му е бил назначен защитник и в крайна сметка е бил осъден.

На въпроса какво ще стане, ако въпреки очевадните неточности в присъдата и пропуски на процеса, довел до нея, Франция настоява да бъде изпълнено съдебното решение спрямо благоевградския адвокат, Анева отговаря, че в такъв случай българската държава трябва да прецени дали това е исканото лице, или не.

„Ако се прецени, че осъденият не е благоевградчанинът Рангел Бараков, който през живота си не е бил във Франция, защо да бъде екстрадиран? Това няма да бъде първият такъв отказ, защото първо нашият, български съд трябва да установи, че лицето, което е осъдено във Франция, е именно благоевградчанинът Рангел Бараков – каза адвокат Анева. – На адвокат Бараков всичко това му коства изключително много поради простата причина, че той знае всички последици”.

Тъй като в писмото все пак са написани 3-те му имена, адресът му в Благоевград и рождената дата, той прави възражение до френската дирекция. Седмици по-късно от Франция му отговарят, че може да получи подробна информация от Търговския съд в Париж. Бараков пише и до Търговския съд на френската столица, откъдето разбира, че във фирма, търгуваща с всякакви продукти, е съдружник заедно с Валентин Тодоров Иванов от гр. Варна. Самата фирма е основана през 2009 г. от Озой Ален Хенри и Гьокмен Мехмет – турци с френско гражданство, а година по-късно двамата българи я купили от тях. От Франция му пращат и документи от промените във фирменото досие на ООД-то, където Бараков никъде не открива свой подпис, освен инициалите „Р.Б.”.

Както „Струма” писа, нещата неочаквано загрубяват в края на август т.г., когато адвокат Рангел Бараков придружава свой клиент в благоевградската полиция. След като свършват работа, един от полицаите го моли да остане, за да му покаже нещо. И му показва Европейската заповед за арест /ЕЗА/, издадена от Франция на негово име.

Самата присъда на името на Бараков е от 13 март 2015 г., издадена от 11-и състав на Наказателен съд – Париж, пише в ЕЗА. В документа се твърди още, че присъдата на благоевградския адвокат е за извършено престъпление през 2011-2013 г. за данъчни измами общо за около 600 000 евро. Според френските закони за тези данъчни престъпления се предвижда до 5 г. затвор, но заради чистото съдебно минало на Р. Бараков съдът там го осъдил на 15 месеца ефективно.

Пред съда в Кюстендил благоевградчанинът обяви, че през живота си е ходил само в Македония и Гърция.

Следващото заседание по делото КОС насрочи за 15 ноември, като надеждите на Бараков и семейството му са това да бъде и последното му явяване в съда и кошмарът да приключи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *