HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Тъжна вест почерни любителите на българската народна музика у нас и в чужбина (СНИМКА)

Илю Димитров – майсторът лютиер на българска гъдулка почина след кратко боледуване. Това съобщиха негови близки, цитирани от Флагман. Той бе един от най-добрите съвременни майстори на гъдулка, познат на всички любители на Българската народна музика у нас и в чужбина. Илю Димитров е роден на 14 август 1949 година в град Камено.Творческият му път като лютиер започва в 1973-74 година, когато прави първите си гъдулки за Арнаудов и М. Маринов в оркестъра на БНР.
 

Старателно след многобройни опити подобрява корпосната структура на гъдулката с изчистена и геометрична линия, която е позната в изработката на цигулка, за да постигне най-добро звучене и лекота на инструмента, променя дебелината на резунансната дъска и въвежда различната дълбочина на корпуса.

С помощта на своя приятел гъдулар Цвятко Жеков усъвършенства строя й.

Прекрасната оценка за работата си, която получава от професор Ст. Чапкънов го окуражава да продължи в търсенето на все по – нови и по – нови идеи за усъвършенстване на инструмента.

През  творческата си дейност, създава инструменти звучащи в оркестрите на БНР, ДФА”Филип Кутев”, АНПТ”Странджа”, ФА” Чинари”, ФА”Загоре”, ФА”Тракия”,  ФТА”Варна”, ДМПИ-Пловдив, СМУ- с.Широка лъка, НУФИ”Ф.Кутев”- гр.Котел, ДЮФА “Българче” – гр.Велико Търново  и още много музикални училища в страната, фолклорни школи и формации у нас и в чужбина. Спечелил е редица престижни награди. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *