HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Не е за вярване колко вида наркотици се предлагат на пазара! Всеки един е лесно достъпен за деца

В момента на пазара има около 3000 наркотични вещества. 2500 от тях са синтетични наркотици, а те биха могли да предизвикат смърт или увреждане дори при първа употреба. Това заяви Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ при Митница „Аерогара София“, който взе участие в инициативата „Red Ribbon“, организирана от Агенция „Митници“ и американската Агенция за борба с наркотиците DEA, предаде Труд.Под звуците на песента „We will rock you“ и на българска народна музика 250 ученици казаха „Не“ на употребата на наркотични вещества. Флашмобът се проведе в зала „Заминаващи“ на аеропорта.

За седма поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха 250 тийнейджъри от училища в София, Дупница, Правец и Благоевград.

„Европейската статистика отчита около 150 случая на тийнейджъри, които са починали или са пострадали сериозно при първия допир с модерните синтетични наркотици“, предупреди Бакалов и допълни, че новите синтетични наркотици са по-евтини, атрактивни и достъпни за децата, но ефектите от тях не могат да бъдат предвидени.

„Да кажеш „Не“ на употребата на наркотични вещества понякога може да изисква много кураж, но това помага не само на вас и вашето бъдеще, но и на вашите приятели, които също могат да решат да не вземат наркотици“, заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин.

„Няма нищо достойно в това да се употребяват наркотици, а хората, които ги търгуват целят единствено печалба“, обясни на децата Едуард Кофи, ръководител на офиса на ДЕА в България. Той разказа историята на агент Енрике Камарена, чийто живот и борба са вдъхновили инициативата на червената панделка.

В събитието се включиха детския танцов ансамбъл на „Актавис“ от Дупница, таекуондо тим „Похион“, танцово училище „Dance Station“ и ролеристите от „Dancing Wheels“, които показаха, че спортът и изкуството са истинските алтернативи на живота с дрога. Рап-звездата ВенЗи пя и танцува с тийнейджърите в подкрепа на антидрога кампанията.

Митническите служители демонстрираха пред учениците как специално обучените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват наркотици. Най-голямо вълнение предизвика у тийнейджърите демонстрацията на залавяне на наркотрафиканти.

Флашмобът завърши с дълго право хоро, в което имаха възможност да се включат и всички пътници. 

В инициативата „Red Ribbon Week“ участват над 80 млн. души от цял свят.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *