ИЗНЕНАДВАЩО! Академичният съвет на ЮЗУ отказа да удължи трудовия договор на декана проф. Ст. Иванов, пенсионират го на 19 януари

Академичният съвет на ЮЗУ не удължи трудовия договор на декана на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт проф. д-р Стоян Иванов. Последният му работен ден в университета ще е на 19 януари 2017 г., когато навършва годините за пенсиониране. Решението бе взето с тайно гласуване. На въпроса дали да бъде удължен договорът на декана проф. д-р Ст. Иванов 20 гласа са „против”, 5 „въздържал се” и само 7 „за”. Запознати споделиха, че заседанието е преминало тихо и спокойно.

Според Закона за висшето образование хабилитираните лица трябва да се оттеглят от професията на 65 г. При навършването на тази възраст по предложение на катедрените съвети, след разглеждане на факултетно ниво и гласуване на Академичен съвет трудовите договори на професорите могат да бъдат удължавани 3 пъти по 1 година, а на доценти – до 2 години.

Сред обсъжданите на Академичния съвет въпроси са били още предстоящата на 1 ноември тържествена церемония по случай 40-годишнината от основаването на университета и признаване дипломите за завършено образование на чуждестранни студенти. Накрая е гласувано удължаването на трудовите договори на проф. д-р Георги Георгиев от Стопанския факултет, проф. д-р Георги Драчев от Факултета по изкуствата и др., като само този на проф. д-р Стоян Иванов не е удължен.

Новината се разнесе бързо из университета и стана най-коментираната тема. „Обикновено Академичният съвет гласува удължавания. Изненадани сме”, коментираха преподаватели от Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт и допълниха, че след Академичния съвет проф. Иванов се качил в кабинета си и изглеждал шокиран.

По програма вчера от 9.30 до 11.15 часа деканът трябваше да има лекция по „Методика на обучението по физическо възпитание на деца със специални образователни потребности”, но не беше на работа.

„Проф. Иванов няма да идва, чакаме асистент Докова, тя го замества“, обясниха първокурсници от специалност „Физическо възпитание и спорт”. Репортер на вестник „Струма“ се свърза с декана, който заяви: „Няма да коментирам, под достойството ми е…”.

Стоян Иванов работи в ЮЗУ от 1978 г. Той е първият и несменяем досега декан на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт, който е създаден с решение на Министерския съвет на 21.05.2009 г.

Преподаватели разясниха, че ако Катедреният съвет гласува „за“, проф. Иванов би могъл да продължи да преподава и след пенсионирането си на 19 януари 2017 г., но часовете ще му се водят и заплащат като лекторски. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *