HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С фалстарт тръгна електронното гласуване в ОбС – Сандански, съветниците се изнервиха, бъркат клавишите, пропускат реплики и дуплики…

Първата сесия с електронно гласуване в ОбС – Сандански внесе суматоха в работата на общинските съветници. Съветникът Андон Ризов се оказа сред най-потърпевшите от въведеното ноу-хау, от самото начало той бе сред най-обгрижваните от компютърните специалисти на софийската фирма „Контракс”, която е монтирала системите за електронно гласуване в 18 общини в страната, както и в Народното събрание.

От падащото меню на електронната система А. Ризов трудно се включваше за реплика, дуплика или изказване. Това наложи до него неотлъчно да стои компютърен специалист. Трудно се справяше с новото електронно гласуване и съветникът Евгени Панайотов. Той на няколко пъти потърси помощта на специалистите и в края на заседанието, обезсърчен от многото несполуки, вече се отказа да натиска клавишите.

В своеобразна „битка“ с таблетите влязоха и други съветници като Георги Георгиев, който се опита да включи и този на съседа си Иван Терзиев. Системата обаче го отхвърли, защото друг съветник не може да гласува през таблета на колегата.

Едни от най-активните в дебатите преди въвеждане на новата система за гласуване – Живко Иванов и Явор Аргиров, вчера бяха сякаш най-ощетени, защото на няколко пъти не успяха да натиснат бутона за изказване или реплика/дуплика. Затова пък не пропуснаха да се възползват от правото си да говорят по микрофона, който бе включен и с благословията на председателя д-р Георги Синански. По време на заседанието той на няколко пъти се опита да успокои колегите си да не бъдат критични към новата система на работата на минипарламента. „Всяко начало има и трудности, но във времето ще се изчистят“, обърна се Синански към колегите.

Съветникът Живко Иванов в шеговит тон прочете името на електронната система „безхартийно“ като „безхаберно”.

Съветникът от РЗС Яне Янев поиска писмен отговор от кмета Кирил Котев как е избрана фирмата за закупуване на електронната система, каква е цената, която е платила общината, и дали е спазена процедурата. И приветства новото електронно гласуване. Кметът К. Котев обеща в писмен вид да представи на Янев всички документи.

В Благоевградска област община Сандански е третата, която въвежда електронно гласуване, след Благоевград и Петрич. Следващата е община Струмяни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *