HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Хапвайте фъстъчено масло за здраво сърце и тяло

Фъстъченото масло се консумира все по-често и у нас. Освен за сладкарски цели то е част от здравословното хранене на активно спортуващите, бременните, спазващите диетични хранителни режими. С плътен и богат вкус, консумирано в разумни количества, то има редица предимства за здравето. Споделяме някои от тях:

Богато е на протеини

В две супени лъжици фъстъчено масло се съдържат около 7 грама протеини. Тялото използва съдържащите се в тях аминокиселини за възстановяване и изграждане на мускулната тъкан. Също така консумацията на фъстъчено масло ще ви даде не само повече енергия и ще ви помогне да се възстановите след тренировка, но ще се усещате сити за по-дълго време.

Подобно на други растителни източници на протеини, така и това полезно масло съдържа пълния комплекс от аминокиселини, които са ни необходими.

Осигурява ни здравословни мазнини

Фъстъченото масло съдържа ненаситени мазнини почти колкото зехтина. Ненаситените мазнини биват поли- и мононенаситени. Те понижават риска от сърдечносъдови заболявания, спомагайки за контрола на нивата на холестерола, но също така намаляват и риска от развитието на диабет тип 2.

В две супени лъжици фъстъчено масло се съдържат около 7,4 грама мононенаситени и около 4,5 грама полиненаситени мазнини.

Богато е на калий

Както знаем, повишената консумация на натрий крие риск от появата на сърдечни проблеми. Въпреки че знаем, че е добре да следим колко сол консумираме, рядко го правим. Фъстъченото масло е богато на калий, който може да намали вредното въздействие на натрия върху организма.

Това съвсем не означава, че не бива да контролирате консумацията на сол. Приемът на 2 супени лъжици фъстъчено масло повишава вашия прием на калий на 238 милиграма.

Съдържа полезни фибри

В една супена лъжица фъстъчено масло се съдържат около 2 грама диетични фибри. Въпреки че тази суперхрана не е от най-богатите на фибри, може да допълни ежедневния прием на влакнини и по този начин да ви помогне да регулирате храносмилането, да намалите риска от появата на запек, да залъжете глада си и други.

Съдържа важния манган

Манганът рядко се споменава, но е изключително важен минерал. Приемът му спомага за активирането на ензими, които участват в елиминирането на токсините от тялото и защитават клетките от физиологичен стрес.

Също така минералът допринася за растежа на тъканите, подкрепящи здравословното развитие на костите, и заздравяването на рани след травма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *