HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевград отбеляза 102 години от смъртта на поета и революционер Пейо Яворов

С едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя бяха отбелязани 102 години от смъртта на Пейо Яворов в Благоевград.  Церемонията се състоя пред бюст-паметника на българския поет и революционер, който се намира в Градската градина.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова,представители на политически партии, културни институции и граждани сведоха глава пред бюст-паметника на поета. В церемонията участие взеха ученици от IX ОУ “Пейо Яворов” в Благоевград. Те припомниха биографични факти от живота на Пейо Яворов, както и историята на училището, чийто патрон е известният български революционер.

Едновременно революционер и поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла диря в националноосвободителните борби на Пиринския край . Яворов е редактор на легалния орган на ВМРО – вестник “Дело” и други печатни издания, свързани с Македоно-Одринското революционно движение. Той е и един от съратниците на Гоце Делчев и негов биограф, четник е в четите на Михаил Чаков и Яне Сандански. При избухването на Балканската, която през 1912 г. носи освобождение на Пиринския край, поетът е доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета. Яворов е и първият кмет на Неврокоп след освобождението на града.

Творчеството и поезията на Пейо Яворов са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите разочарования е решението на неговия баща да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най- добрите поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *