Пускат нова транспортна линия кв. „Байкал”-„Ценеви”-социалните жилища

За 90 минути общинските съветници в Дупница взеха решения по 17 въпроса на вчерашното заседание.

Една от точките, на която отделиха повече време за изказвания, е отварянето на още една линия на градския транспорт в Дупница – от кв. „Байкал”, където живее и общинският съветник д-р Пламен Соколов, до кв. „Ценеви“, с последна спирка социалните жилища, които бяха построени от общината на мястото на бившите казарми.

Съветниците гласуваха „за” откриване на новата линия на градския транспорт. Преди това общинският съветник от БСП Георги Пехливански поиска последният автобус, който пътува по линията „Актавис“ – жк „Бистрица“, да е около 20,00 ч. В момента последният автобус е в 19,00 ч. Г. Пехливански заяви: „Превозваческите фирми извозват пътниците с малки микробуси, в които се блъскаме като сардели. Аз ползвам само градски транспорт и виждам как се блъскат хората. В микробусчетата има по 8 седящи места и шест за правостоящи. Дупничани се возят в 40-годишни автобуси, някои от които са като консерви, не се отварят прозорците и през лятото човек припада от нечовешка горещина“, каза Г. Пехливански, който живее в жк „Бистрица” и пътува до центъра на града с автобус.

 Съветниците отложиха коментарите и решението си по неговото предложение за следващи заседания.

Докладната, свързана със заплащането на такса за изхвърляне на битови отпадъци на общинското сметище край Дупница, предизвика леко раздвижване в изказванията на местните парламентаристи. С докладна записка кметът на община Дупница Методи Чимев поиска разрешението на съветниците да се въведе такса от 8 лв. за куб. м за битови отпадъци, изхвърлени от физически лица, и 15,00 лв. за фирми.

Слави Златев от БСП попита кмета М. Чимев има ли опасност общинското сметище да се ползва от фирми от други общини и да се заложи екобомба край Дупница. Костадин Костадинов от ОДБ го опонира: „Колега, в цяла Европа се печели от боклуците. Аз съм „за“ фирми от други общини срещу заплащане да си изхвърлят отпадъците, стига те да не са опасни“. Всички присъстващи на заседанието 26 общински съветници гласуваха таксата да е 8, 00 лв. за куб. м за физическа лица и 15,00 лв. за фирми.

До август тази година крайградското сметище се стопанисвше от Кольо Илиев. Договорът му с общината не бе подновен и оттогава сметището се стопанисва от общината.

Общинските съветници гласуваха 7-членна комисия да определи 50 съдебни заседатели в Районен съд – Дупница. Местните парламентаристи дадоха съгласието си общината да кандидатства по програма за създаване на социално заведение за болни хора. Финансирането е изцяло от еврофондовете и ще се осигури почасова грижа за 30 болни дупничани.

Общинските съветници гласуваха и да бъдат върнати одържавени имоти на собствениците им в селата Бистрица и Джерман.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *