HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградчанин, предизвикал при изпреварване катастрофа, завършила със смърт, обжалва глобата от 100 лв.

Благоевградчанинът Стефан Самарджийски, който преди повече от две години предизвика катастрофа на пътя Банско-Добринище, при която тежко бе ранен пастир, който почина вследствие на тежките травми, обжалва в съда наложената му за неправилно изпреварване глоба в размер на 100 лв. В жалбата си Самарджийски не отрича, че е управлявал автомобила, но отрича да е имало заплашителна ситуация, която да е довела до възникване на ПТП.

Санкцията обаче беше потвърдена от разложките магистрати, които счетоха, че извършеното от жалбоподателя нарушение е доказано по несъмнен и категоричен начин от събраните по делото доказателства, както и че с поведението си е довел до възникване на катастрофа с друг автомобил.

Тежкият инцидент, заради който Самарджийски е глобен 100 лв., стана на 04.04.2014 година на път II-19 между Банско и Добринище. Управляваният от него лек автомобил БМВ Х5 предприема изпреварване едновременно на няколко автомобила, при което засича движещ се в посока Добринище-Банско лек автомобил „Пежо”. За да избегне челен удар, шофьорът на пежото завива рязко, преобръща се и блъска пастира Димитър Мицев, по прякор Тешовалията, който пасял наблизо стадо овце. След инцидента пастирът беше закаран в болницата в Разлог, а малко по-късно с тежка черепно-мозъчна травма, контузия на мозъка, счупени ребра и подбедрици беше транспортиран за „Пирогов”, където почина.

Леко пострадала при катастрофата беше и пътуващата в пежото рускиня, която след прегледа в болницата беше освободена.

Наличие на 1.92 промила алкохол в издишания въздух беше установено при водача на колата убиец, също руски гражданин, който беше подведен под наказателна отговорност.

БМВ-то, предизвикало катастрофата, беше заснето от стационарни камери на КАТ, монтирани в близост до местопроизшествието. След проведените оперативно-издирвателни дейности то беше установено, водачът му С. Самарджийски – също. Няколко часа след катастрофата той се явил сам в полицейското управление в Банско, където му е съставен акт за установяване на административно нарушение, който отказал да подпише. На Стефан Самарджийски е наложена глоба по чл. 179, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата, който третира неспазване предписанията на пътните знаци и другите средства за сигнализиране. Той е санкциониран за това, че е нарушил задълженията си при предприемане на маневра изпреварване, като е принудил друг участник в движението да се отклони от пътя си, в резултат на което е станала фаталната катастрофа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *