HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Отстраненият от ЕГ – Благоевград след сектантски скандал основател на фондация „Мечта” Р. Ангелов започна бизнес с тълкуване на сънища

Основателят на скандалната фондация „Мечта“, проповядваща идеите на руския сектант Владимир Мегре – бившият учител в Езиковата гимназия на Благоевград Росен Ангелов, който бе отстранен от училище след сигнали, че правел опити да привлече други последователи на Мегре сред учениците, си е намерил много странен начин за препитание – като тълкувател на сънища, изнасяне на беседи за здраве и щастие и обучениe на хора и фирми в каквото поприще пожелаят да се усъвършенстват.

Бившият вече преподавател рекламира дейността си в интернет, но работи само „на живо” – в лични срещи с клиентите си, по Скайп и Вайбър, но не и по телефона. И 3-те услуги, които предлага, се заплащат от клиентите му на цени „по договаряне”.

Особено любопитна е обучителната дейност на Росен Ангелов, която бившият благоевградски учител настоява да става само тет-а- тет. Условието му е това да става „само на живо, в лично общуване, на място, съгласувано и избрано от обучаемите, даващо добра възможност за съчетаването на обучение и почивка. За предпочитане – извън обичайната месторабота. Пестенето на средства в това отношение в повечето пъти не си заслужава усилието. „С поръчващия обучението съгласуваме и договаряме всички подробности (тематика, цел, брой на участниците, място, продължителност, време на провеждане, нужни помощни средства, цена)”, описал е подробно процедурата обучителят Ангелов, след като е дал вече указания клиентите му да развържат по-щедро кесиите си.

По отношение на беседите за здраве и щастие бившият учител в Езиковата гимназия обяснява, че ще спре със слова демоните в човека и ще ги укроти, ще овладее бесовете и ще ги върже.

Явно Ангелов смята, че хората масово се опитват да разберат какво ще им се случи, ако са сънували въшки или нещо друго, защото не е сметнал да обясни как точно ще им разгадава сънищата – дали по съновниците в интернет или чрез други способи.

Това не е единственият бизнес на Росен Ангелов, който преди 2-3 г. напълно изчезна от общественото пространство в Благоевград. Приблизително оттогава той издава и  електронно списание, наречено „Влъхвите”.  

В него Р. Ангелов продължава активно да проповядва идеите на Мегре чрез препечатки на различни глави от трилогията му „Звънтящите кедри на Русия”, като междувременно копира и собствените си постове във Фейсбук, адресирани към учителите, плитиците, обществото и кого ли не.

Списанието е пълно още с индиански мъдрости за духовно равновесие от типа „Ако забележиш, че яздиш мъртъв кон – слез”, съвети по доста спорното от научна гледна точка лечение „прана”, което залага на излекуването чрез изхвърляне на  биоплазмените отпадъци от организма, в него има още практики от аюрведа, индийската холистична медицина, популяризира се системата за себепознание Хюн Ки на холандско-корейския медиум Хюн Ки, и т.н.

В списанието има рубрики за лечение на душата, както и разяснения за заблудите, които дебнат душите между преражданията, и начините за тяхното надмогване.

Гуруто на фондация „Мечта” върти бизнеса си с разгадаване на сънищата, обучение, всякакви консултации и списанието чрез фирма „Филомед-Росен Ангелов”. Фирмата е ЕТ с посочен предмет на дейност „оказване на психологическа помощ, а именно предбрачни консултации, проблеми на любовта, на семейството, между партньорите, между родители и деца, проблеми на личността – неврози, страхове, зависимости, скука и безсмислие, самоизразяване, нарушено общуване, отклонение в поведението, проблеми на социалните групи, професионална ориентация” и т. н. 

С малки изключения, всичко това са болестни състояния, които би трябвало да се лекуват от психиатри или психолози. Самият Ангелов обаче е доктор по социология и беше преподавател по философия.

Припомняме, че Р. Ангелов стана известен в Благоевград не като преподавател в елитната благоевградска гимназия, а около загадъчната смърт на един от членовете на фондация „Мечта” – Марио Нушков. Тялото на младежа бе намерено в местност над Благоевград и сред многото въпросителни около тази нелепа смърт на младо и здраво момче се забърка и името на основателя на фондацията Р. Ангелов, включително и това, че е проповядвал идеите на Мегре в училище. По време на разследването си прокуратурата установи, че 12 училища в Югозападна България са плащали на фондация „Мечта” за семинари и тиймбилдинги, в които към еко-идеи и положително мислене Ангелов вплитал и култа към Анастасия /главната героиня на Мегре/, в който се призовава за изолация в родови имения, отказ от здравеопазване и избягване на технологиите. Ангелов бе уволнен от гимназията, прокуратурата прекрати разследването за смъртта на Марио Нушков, без да докаже нищо, и за случая вероятно днес си спомнят само много близките приятели на младежа

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *