HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

От 1 януари четирите гимназии в Кюстендил минават за общинска издръжка

Четирите професионални гимназии в Кюстендил – професионалната гимназия по икономика и мениджмънт “Емануил Йорданов”, техническа гимназия ”Джон Атанасов”, гимназията по лека промишленост „Владимир Димитров-Майстора” и училището по туризъм „Никола Йонков Вапцаров” от държавни стават общински.

Решението е на общинските съветници в Кюстендил, като се очаква до дни Министерството на образованието да одобри трансформацията.

 „Не е тайна, че в много от професионалните гимназии учениците се обучават по специалности, които не съществуват на пазара на труда, това не е ефективно. Затова интересът на учениците към обучениета намалява”, това обясни образователният зам. кмет на община Кюстендил Светослав Василев, обяснявайки защо трябва държавните училища да минат на общинска издръжка.

Според педагози от областния град целта на преобразуването е по-лесно управление научилищата, тъй като всяка община най-добре познава спецификата на трудовия пазар, което от своя страна ще помогне да бъдат определени нови учебни планове и специалности, обясняват работещите в образователната сфера.

На Кюстендил не му трябват пет паралелки икономисти, каквито излизат всяка година от професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, защото нито един от завършващите там не може да си намери работа по специалността, тъй като работодателите искат за тези позиции хора с висше образование, коментират от работодателските организации в Кюстендил. Строителните фирми пък обявиха, че имат нужда от електротехници, зидари, кофражисти, а в промишлените предприятия търсят фрезисти, стругари и техници, но на практика нито едно училище в Кюстендил „не произвежда” такива кадри, казват от професионалните организации в областния град.  

Идеята на ОбС – Кюстендил е четирите професионални гимназии в града от 1 януари да минат на общинска издръжка. Тогава общината щяла да има думата какви специалности да има в професионалните гимназии и какво да се учи в тях.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *