HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето защо трябва да пиете отвара с куркума всеки ден

Куркумата е невероятно полезна подправка. Тя е част от индийската традиционна медицина и това не е случайно. От векове куркумата се използва за лечение на различни неразположения и за подобряване на здравословното състояние. В куркумата се съдържат активни вещества, наречени куркуминоиди, които имат доказан полезен ефект в много отношения.
Куркуминът играе важна роля за ускоряване на метаболизма, намаляване на лошия холестерол, балансиране на кръвната захар и инсулина.

Ето защо е препоръчително да се възползвате от вълшебна отвара с куркума за цялостно здраве. Как се приготвя?
1 литър вода
½ супена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка мед

Загрейте водата и след като кипне добавете куркумата. Разбъркайте добре за 3-4 минути и свалете от котлона. След като течността леко се охлади прибавете меда и разбъркайте. След пълното охлаждане на отварата я преместете в бутилка с капачка, за да можете да пиете от нея всяка сутрин.

За какво помага отварата с куркума и мед?

Подобрява сърдечносъдовото здраве
Куркуминът влияе позитивно на сърдечносъдовата система, намалява холестерола и риска от инфаркт и инсулт. Редовното пиене на отвара с куркума прави съдовете по-малко податливи на стеснения и запушване. Тъй като холестеролът се поддържа в нормални граници, трупането на плаки по съдовете също е предотвратено.

Намалява риска от диабет
Куркуминът контролира обмяната на глюкозата в организма. Тъй като нормализира нивата на кръвната захар и инсулина в кръвта, куркумата предпазва от диабет. Тя е полезна и при вече отключен диабет, благодарение на благоприятното си въздействие спрямо кръвната захар.

Има антибактериални свойства
Куркумата има антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства. Поради тези си действия тя предпазва от инфекции и укрепва имунната система.

Потиска възпалението
Мощните противовъзпалителни способности на куркумина правят тази прекрасна отвара много силна срещу възпаленията в тъканите.

Пази от болестта на Алцхаймер
Активните вещества в куркумата стимулират „ремонтирането“ на стволовите клетки в мозъка, пише naturalnews.com. Тези клетки предпазват организма от болестта на Алцхаймер, както и от други мозъчно-съдови дегенеративни заболявания. Предпазват също от развитие на различни видове рак, действат превантивно срещу инсулт и други.

Предпазва черния дроб
Куркумата допринася за правилното функциониране на черния дроб и жлъчката. Те филтрират токсините в организма и се нуждаят от специална подкрепа. Куркумата им я предлага. Тя помага за по-качественото делене и възобновяване на чернодробните клетки.

Помага и при артрит
И тъй като куркумата потиска възпаленията, тя е много полезна и при артритни и ревматоидни заболявания. Облекчава болката и сковаността в ставите като връща свободата на движението.

Източник: az-jenata.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *