HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Рибари се похвалиха с изключително рядък улов

Сравнително рядък вид риба за българското Черноморие се появи в мрежите спуснати край далян „Чайка” в Созопол. През последните години единични са случаите на уловени риби гофус от наши рибари в териториални води. Рибата е разпространена в тропичните и субтропичните части на Атлантическия, Индийския и южните части на Тихия океан. В Черно море се среща рядко и наличието на екземпляри от нея се смята за истински късмет от рибарите.Гофусът е представител на семейство Леферови и много прилича на познатия ни зимен лефер, който излиза този сезон, с тази разлика, че тук говорим за риба, която тежи над 2 килограма. Преди две години един единствен гофус е уловен в Лозенец и то с рекордните 4 килограма и половина, съобщава faragency.bg. 

Много хора оприличават рибата просто на голям лефер, но опитните рибари знаят, че те си приличат много само по външните характеристики. Когато говорим за лефер в Черно море, се има предвид екземпляри до около 1 -1,2 кг. Леферите се групират и движат заедно предимно надвечер и преди всичко рано сутрин (извън сезона за миграция). Старите морски вълци обаче казват, че „гофусите са друга бира”. Те трудно се лъжат на примамки и дори успяват да избягват повечето мрежи – движат се по правило покрай брега по единично. Риболовът им с въдица е най-успешен предимно нощно време, на стръв и с подходящ такъми, но и тук е изключително важно да се знаят местата, в които обича да се задържа.

За улова на лефер рибарите използват предимно воблери /изкуствени малки рибки за примамка/, с които успяват да излъжат по-малките леферите. Затова за тях са най-вървежни тънките и дълги до 12 см (9-10 см оптимално) примамки. Големите гофуси обаче не се хващат на „измамата” и ако се хване такъв на подобна изкуствена примамка по-скоро ще е чудо на чудесата. Това е така, защото това са риби на възраст над 3 години, които като поведение се държат по друг начин. Те са много по-хитри и не се лъжат лесно на примамки и мрежи. Поради тази и още една, две причини за риболовът им се ползват малко по различни методи и примамки.

Ако все пак имате шанса да уловите такава риба и възможността да я приготвите, рибарите съветват да се консумира в деня на улова или веднага да бъде замразена, защото се разваля бързо. Гофусът е с много по-изразен вкус от лефера. Може да се филетира на порции, с или без кожата. Подходящ е да се приготви на скара, на плоча, на керемида или цял на фурна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *