2000 лв. глоба онесе ресторант „Старо Кресненско ханче“, ползват радиоактивна вода от р. Девилска

Стопаните на ресторант „Старо Кресненско ханче“ са санкционирани с 2000 лв. за незаконно ползване на радиоактивна вода за битови и питейни нужди от р. Девилска. Отклоненията в радиологичните показатели в реката са установени при проверка на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, в резултат на което е издадена заповед за спиране на питейно-битовото водоснабдяване на обектите в местността Кресненско ханче от р. Девилска, находящи се на главен път Е-79.

От Регионалната здравна инспекция  възложили последваща проверка относно спазване на забраната, която била извършена от служителите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ С. Апостолова и И. Милева. Двете инспекторки установили, че ресторант „Старо Кресненско ханче“, стопанисван от фирма „ЕЛИ-СОН 2015“ ООД на бизнесдамите от Кресна Елисавета Токова и Соня Захирева, се водоснабдява чрез съоръжение за водохващане, изградено на р. Девилска. Водата постъпвала във водопровод по левия бряг на реката, след което преминавала през шахти и се подавала към кухнята и тоалетната на ресторанта. Проверяващите установили, че фирмата не притежава разрешително за ползване на съществуващото съоръжение съгласно изискванията на Закона за водите, заради което й била наложена имуществена санкция от 2000 лв. от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Наказателното постановление е обжалвано в Районен съд – Благоевград, като в хода на делото са разпитани двете инспекторки, които потвърждават за незаконното водохващане, както и че лично са възприели, че водата се ползва в кухнята и тоалетната на ресторанта. Представени са документи за иззетите проби от р. Девилска и резултатите от лабораторното им изпитване за радиоктивност, според които водата е негодна за питейно-битови нужди.

Съдия Екатерина Николова потвърди имуществената санкция, която е минимална за нарушение на Закона за водите. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *