HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Стотици членове на СИК в Пиринско лишени от обучение по вина на РИК – Благоевград седмица преди изборите

Районната избирателна комисия в Благоевград остави без задължителното обучение стотици членове на секционни избирателни комисии в областта, след като публикува с огромно закъснение решенията си за промяна в съставите на СИК-овете.

От няколко години в РИК – Благоевград е приета порочната практика да се обявяват състави на СИК от предишни избори, след което започва една поголовна смяна на членове от страна на различните партийни централи, тъй като част от предишните им членове на поредния избор са се записали от друга партия, няма ги в страната или не желаят отново да губят цяло денонощие за участие в изборния процес.

Хаосът тази година стана, след като РИК избърза да обяви график на обученията на СИК в Благоевградски избирателен район. В Симитли, Струмяни и Кресна обучението беше насрочено за 27 октомври, а промените бяха огласени ден по-късно. Същото се получи в Сатовча, Гърмен, Гоце Делчев и Хаджидимово, а в Благоевград 174-ма членове на СИК-ове прочетоха имената си в петък в 18.18 часа, т.е. 18 минути след като обучението вече бе започнало. Тъй като вероятно по-голямата част от тях за пръв път ще участват на избори в тази си роля, отсъствието им от задължителните обучителни семинари може да доведе до тотален хаос на самите избори. 

По неизвестни съображения в петък на страницата на РИК – Благоевград бяха качени решения №55 и №68, а всички останали можеха да се прочетат чак в събота, което създаде допълнително напрежение в щабовете на партиите. Причината е, че всички решения на РИК за освобождаване на стари и назначаване на нови членове на СИК могат да бъдат обжалвани в срок от 3 дни пред ЦИК, което ще рече, че ако няма обжалвания, удостоверенията на новите ще бъдат раздадени най-рано в средата на седмицата.

Въпреки че предстоящите избори се очертават направо елементарни в сравнение с последните местни, когато се гласуваше с по 3-4 бюлетини, тази есен РИК – Благоевград е решило да си спести част от работата, като предава на партийните централи удостоверенията на членовете на СИК без задължителните приемно-предавателни протоколи, сигнализираха от 2 предизборни щаба в „Струма”. Тъй като протоколът е гаранция срещу подмяна на удостоверения, очаква се тези сигнали да стигнат и до ЦИК.

Като за капак на всичко, вчера РИК – Благоевград си даде почивка и не работи, въпреки че в неделя за тях би трябвало да е работен ден. Неудобството да ходят всеки ден на работа се компенсира от повече от приличните им заплати.

Припомняме, че членовете на РИК получават месечно възнаграждение от 16 септември т.г. То е в размер на 980 лв. за председателя, по 930 лв. за зам. председателя и секретаря, и 880 лв. за членовете. Заплатите ще се начисляват до 27 ноември, когато изтичат 14-те дни след втория тур, какъвто се очаква да има на тези избори.

За изминалия месец и половина в РИК – Благоевград бяха написали едва 68 решения, при това част от тях бяха поправки на технически грешки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *