106 десетокласници и 104 седмокласници от Пиринско не се явиха на националното външно оценяване по български език и литература

Само 106 от 2682-ма десетокласници в Пиринско не се явиха на първото по рода си национално външно оценяване по български език и литература вчера. Изпитът стартира в 8 часа и конкретно за област Благоевград се проведе в 54 училища с осигурени 300 зали. Час преди началото квесторите бяха разпределени по стаите, а учениците, завършващи първи гимназиален етап, тоест 10 клас, започнаха да се събират, видя репортер на „Струма”, който проследи как протича матурата в Езиковата и математическата гимназия в Благоевград.

„Не сме притеснени, а и няма за какво. Резултатите  не служат за нищо, единствено се вписват като точки в удостоверенията за завършен 10 клас. В този смисъл настоящите НВО са важни единствено за нашата самооценка“, коментираха ученици на Езиковата гимназия, където 161 десетокласници бяха разпределени в 17 зали. Заедно със съвипускниците си от Математическата гимназия, разпределени по паралелки, те започнаха да влизат в 7,30 часа, като това се случи през общо 4 входа /по два за ЕГ и ПМГ/.

Оказа се, че освен с „тежестта“ на изпитите учениците са запознати и с факта, че няма скала за оценяване, тоест не е обявено колко е максималният брой точки и евентуално на каква оценка съответства изкараният резултат. Случайно или не, от МОН внесоха разяснения по въпроса вчера по обяд, след приключване на НВО, като оповестиха, че максималният брой точки е 50 и резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

„Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“, съобщиха още от Министерството на образованието и науката.

Имайки предвид, че НВО в 10 клас се провежда за първа година, сравнения не могат да се правят, но директори коментираха, че са приятно изненадани  от малкия брой неявили се.

„Опасенията ни бяха, че ще има един вид отлив и много ученици няма да дойдат, но само двама не се явиха“, каза директорът на НХГ Марин Митов. Той сподели и че не вижда нищо лошо, дори напротив, полезно е да се проверяват знанията на учениците при завършването на всеки етап, или както е сега – национални външни оценявания в 4, 7 и 10 клас, и държавни зрелостни изпити в 12. „Така ще се види как се „движат“ учениците по новия Закон за предучилищното образование, а конкретно  настоящото НВО ще даде по-голяма възможност на десетокласниците да свикнат с изпитите  и да са по-уверени и спокойни на матурите”, каза Митов.

Че само двама ученици са отсъствали, понеже са болни, каза и директорът на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски, който бе сред първите, пристигнали да предадат изпитните материали във физкултурния салон на 5-о СУ. Там от ръководството поясниха, че всичките им ученици са положили НВО по БЕЛ.

„Броят на неявилите се не е голям, което показва една добра мотивация от страна на  учениците в 10 клас“, коментира началникът на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО Методи Попов.

И докато повече от десетокласниците бяха  видимо спокойни, то при мнозина седмокласници се усещаше напрежение. Така част от близо 130 ученици в 7 клас на 3-о ОУ до последно преговаряха въпроси, обсъждаха теми помежду си. И макар да определиха като по-трудно НВО по математика, завършващите основно образование бяха категорични, че и двата изпита са важни за кандидатстването им, или по-точно за класиранията при приема след 7 клас в желаните от тях училища.

За морална подкрепа при учениците дойде и медицинското лице на училището, която разпита деца дали са закусили, пили ли са вода… Освен двамата квестори на входа бе и зам. директорът Валерия Райнова, а след проверка на служебните бележки и документ за самоличност седмокласниците заеха местата си по залите за няма и 10 минути.

Изпитът по БЕЛ се проведе в 86 училища в областта и на него не се явиха 104, или 3.8% от общо 2930 ученици в 7 клас. Седмокласниците имаха на разположение 150 минути, за да се справят с 18 задачи – със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 6 задачи с кратък свободен отговор; една задача с разширен свободен отговор и също една за създаване на текст.

„Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач. Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“, обявиха от МОН, а в социалните мрежи се разгоря истинска полемика дали падналият се разказа е писан специално за НВО.

Днес /17 юни/ е националното външно оценяване по чужд език, който е по желание. Знанията си по английски език искат да покажат 183-ма седмокласници от областта, от 275 десетокласници 255 искат да се явят на изпит по английски, 6-има по руски, 6-има по френски и по 3-ма на испански и немски

В петък са двете външни оценявания по математика.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *