Refan-728×90-July-2019

Шоколадов кейк с круши

Необходими продукти

2-3 бр. круши

125 г масло

1 ч.ч. захар – пълна с връх

4 бр. яйца

60 г лешници (орехи)

60 г брашно (1/2 ч.ч.)

1 ч.л. бакпулвер

4 с.л. какао

щипка сол

100 г натурален шоколад (шоколадов кувертюр)

Начин на приготвяне

Избират се еднакви на големина и зрялост круши. В съд се слагат да заврят 2 ч.ч. вода и 5 с.л. захар. Поставят се предварително почистените круши, нарязани на осминки по дължина. Кипват се и се оттеглят от огъня. Оставят се да престоят покрити с капак, за да омекнат.

Ситно смлените лешници (орехи) се смесват с пресятото с бакпулвера брашно, какаото и солта.
Предварително нарязаният на парчета шоколад се разтопява на водна баня, на слаб огън.
Много мекото масло и останалата захар се разбиват с миксер, докато се получи пухкава смес. Едно след друго се прибавят яйцата, които трябва да са със стайна температура и се разбиват добре. Добавят се разтопеният и леко охладен шоколад и сухата смес. Внимателно се разбърква с шпатула. Готовата смес се изсипва в кръгла форма с подвижно дъно и диаметър 20-22 см, предварително покрито с хартия за печене. Върху сместа се подреждат крушите под формата на ветрило, с кората нагоре.
Кейкът се пече в предварително загрята фурна, на 170 С, за 35-40 минути. След като се извади от фурната се охлажда върху решетка.
Вади се от формата и се нарязва на порции след като изстине.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *