Refan-728×90-July-2019
Топ теми

Зелник с коприва и спанак

За тестото:

1 кг брашно

25 г мая

2 яйца

1/2 л. прясно мляко

1/2 л. вода

2 с.л. олио

2 с.л. масло

1 щип. сол

1 щип. захар

За плънката:

3 яйца

1/2 кг спанак

1/2 кг коприва

400 г кисело мляко

400 г сирене

3 глави лук

8 скилидки чесън

4 с.л. олио

сол

Рецепта:

Преди да се пристъпи към месенето на тестото, маята (25 г) трябва да се разтвори в топло прясно мляко и да шупне. След това в брашното (1 кг) се оформя кладенче. В него се пускат яйцата (2 бр) и останалите продукти и се омесва гладко тесто. Оставя се на топло да втаса.

Щом това се случи, тестото трябва да се раздели на три части – 2 големи и 1 малка. Едната голяма част се разточва на кора, с която се покрива дъното на намазнена и поръсена с брашно кръгла тава (среден размер) и не само това – тя трябва да излиза извън тавата, за да може да се обърне навътре, след като се сложи плънката.

Другата голяма част също се разточва на кора, която се поръсва с олио, разбити яйца с кисело мляко и натрошено сирене. Кората се увива на руло, което се слага по края на тавата върху голямата кора. Малката част, която също се разточва на кора, е предназначена да покрие плънката на зелника.

Върху нея се обръщат краищата на първата и най-голяма кора. Надиплят се като драперия. Малката кора се надупчва с вилица на няколко места. В тях се слагат парченца масло.

Плънката на зелника се прави по следния начин: спанакът (1/2 кг) и копривата (1/2 кг) се измиват и нарязват на ситно. Лукът (3 глави) и чесънът (8 скилидки) – също. Олиото (4 с.л.) се загрява в голяма тенджера и в него се задушават лукът, чесънът и зеленината. Всичко това се посолява и когато омекне, се добавя натрошеното сирене (400 г). Плънката трябва да остане без течност.

Когато се снеме от котлона и се охлади, в нея се чукват яйцата (3 бр) и всичко се разбърква. Плънката вече е готова и ако сте разстлали голямата кора върху тавата и сте сложили рулото, можете да я изсипете и изравните. Върху нея сложете малката кора. Напръскайте я с олио и обърнете навътре и надиплете голямата кора. Поръсете и нея с олио и печете баницата в гореща фурна до пълна готовност. Зелникът се поднася горещ с кисело мляко.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *