Лекарства, които понижават либидото

Ниското либидо може да се дължи на много причини, една от които е употребата на различни медикаменти. Лекарствата могат да предизвикат сериозни смущения в сексуалната функция. Ето кои медикаменти да избягвате, или ако се налага да ги употребявате – запознайте се със страничните им ефекти!
Антидепресанти
Депресията е всеизвестен убиец на либидото, но и лекарствата срещу депресия са не по-малко виновни за липсата на желание! Антидепресантите подобряват настроението чрез повишаване на серотонина. За съжаление, този процес може да повлияе зле на сексуалното ви желание.
Противозачатъчни хапчета
Оралните контрацептиви могат да понижат нивата на половите хормони, включително тестостерон, и поради това либидото значително намалява.
Нехормоналните контрацептиви, като спирала например, са добри алтернативи според лекарите. По-малко популярни са диафрагмите и дамските презервативи. Но спиралата носи и своите рискове.
Като страничен ефект може да се появи и обратното състояние – повишено либидо! Така че имайте и това предвид и се консултирайте с лекар.
Антихистамини
Антихистамините са препарати за потискане на алергичните реакции и симптоми. Те облекчават алергиите, но временно могат да повлияят негативно на любовния ви живот. Решението тук може да е просто да избягвате сексуален контакт скоро след като сте взели лекарството.
При много от тези лекарствени препарати действието трае около 24 часа, затова страничните им ефекти са временни и не са повод за сериозно притеснение.
Медицинска марихуана
Медицинската марихуана е одобрена в 20 държави като средство за облекчаване на болки и симптоми при тежки заболявания, като рак например. Но тя предизвиква доста сериозни смущения в сексуалното желание и способността за добро представяне по време на акт.
Лекарства срещу припадъци
За хората, които страдат от някакъв вид припадъци, като епилепсия, някои случаи на биполярно разстройство, придружени с припадъци, ефектът от лечението може да наруши сексуалната функция.
Тези медикаменти работят като най-често предотвратяват преминаването на импулси през нервните клетки и точно в това се крие рискът от намаляване на либидото.
Оргазмът и припадъкът имат сходен механизъм в сетивно отношение, така че лекарствата, които забавят предаването на нервните импулси неминуемо повлияват любовното желание. Освен това намаляват и приятните усещания по време на сексуален акт. Това го прави слабо привлекателен.
Опиати
Упойващите лекарства са благословия за облекчаване на болката, но по отношение на секса са доста „вредни“. Освен че болкоуспокояващите със силен ефект могат да предизвикат зависимост и пристрастяване, могат да понижат и нивата на тестостерон, който от своя страна отслабва либидото.
Бета-блокери
Десетки милиони хора по света използват бета-блокери за лечение на сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Лошото е, че тези медикаменти обикновено се приемат през целия живот при веднъж установен сърдечен проблем. Затова е важно да се преодолеят смущенията в сексуалната функция, както е при депресивните състояния.
Успокоителни
Лекарства от групата на бензодиазепините могат да засегнат либидото ви, но да ви помогнат да успокоите нервите, тревожността и безпокойството. Но обикновено при хора с установена натрапчива тревожност с или без лечение, липсата на желание за секс е налице.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *