HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОбС – Дупница под обсада заради депото, десетки окупираха кметството, гневни от безводието: От ВиК се подиграват с нас, дойдоха на авария без инструменти, върнаха се в Дупница, но се оказа, че не си носят ботуши… и така денят им мина, само искат км

Жителите на дупнишкото с. Джерман протестираха вчера, разделени на 2 групи. Едните дойдоха с плакати в залата по време на заседание на ОбС – Дупница и поискаха думата, за да заявят, че са против изграждането на депо в землището на селото. Други се събраха в минусовите температури пред кметството, настръхнали срещу ВиК – Дупница заради липсата на вода от няколко дни в селото.

Жителите на Джерман изминават по 20 км с автомобилите си в двете посоки, за да се снабдяват с питейна вода от извор в село Бистрица.

Ангел Бурановски изрази недоволство от липсата на питейна вода, като заяви: “Цяло лято сме на режим на водата, тогава търпим, защото няма дъждове и водата е малко, но сега, през зимата, отново да сме на режим – това е безобразие! Водопроводът е строен през 1962 г. с пари и работа от живеещите в селото. Има много течове по водопровода, но когато звъним във ВиК на отговорника, той ни заявява, че в селото има вода и затваря телефона. Веднъж дойдоха работници от ВиК при голяма авария. Оказа се, че не носят инструменти, върнаха се обратно, после пак дойдоха. Преди да почнат работа обаче, се оказа, че не си носят ботуши, и се върнаха отново в Дупница във ВиК, така работният им ден мина. Нищо не вършат както трябва, а само искат от кмета Ангел Цветков да ги черпи кебапчета, бира… за да работят”, гневи се Ангел Бурановски.

75-г. Спаска Борисова почти всеки ден с каруцата изминава близо 2 км над селото, за да налее вода за животните, които отглежда в двора. “Почти всеки ден впрягам магарето, товаря тубите, които събират около 200 л вода, и тръгвам. Животните искат вода за пиене, не мога да ги оставя жадни. За семейството ми също е нужна вода за готвене, миене пране… Пред къщата ми цял месец течеше вода от авариралия водопровод, никой не дойде да отстрани аварията. Сега застудя и водата замръзна“, заяви 75-г. Спаска Борисова.

Сред потърпевшите е и бившият управител на ВиК – Дупница Илия Илиев. Неговият дом се намира в края на селото и водата от водопровода не стига дотам, губи се заради течовете по тръбите. “Аз не съм виждал хора от ВиК да са проверили тръбите от водопровода в селото. Тръбите са етернитови и са стари. Има вероятност корени на дървета или други растения да са ги пробили и затова да се получават течове или запушвания по водопровода. И през лятото, и през зимата джерманци все сме без питейна вода”, категоричен е Илия Илиев.

29-г. Венцислав Вергилов апелира към съселяните си в понеделник да отидат пред ВиК – Дупница и да протестират. “Имам две деца, пълня вода от бунара в двора. Питейна вода купувам от магазина. В кой век живеем? Трябва ли да се връщаме назад във времето и да ползваме вода от бунари при наличие на водопровод? В понеделник отиваме на протест пред ВиК – Дупница”, заяви 29-г. В. Вергилов.

Багеристът Ивайло Костадинов беше натоварил лек автомобил с туби и се отби на протеста, като той заяви: “В момента има хора на ВиК в селото, но те не работят по отстраняване на аварията. Аз съм тръгнал за с. Бистрица да налея вода в туби, за да има за семейството ми за пиене. Въпреки че нямаме вода, инкасаторката в момента обикаля селото и записва данните на водомерите. Сметките се трупат от въздуха, който излиза от чешмите, от него се върти водомерът. Плащаме не за вода, а за въздух”, заяви Ив. Костадинов.

Чуха се гласове от събралите се пред кметството, че ежемесечно се плащат суми от по 10-15-20 лв. за вода, каквато не са ползвали.

Красимир Василев заяви, че след всяка авария в селото остават кратери по улиците от недобре заритите дупки от ВиК. “Когато има авария, от ВиК идват да я отстранят едва след 4-5 дни. Питейната вода се стича по улиците, накрая от ВиК нехаят за разхода на водата. Около 90% от питейната вода във водопровода се губи по трасето”, заяви Кр. Василев.

Докато групата жители на селото протестираха заради липса на вода, техни съселяни вдигаха плакати на заседанието на ОбС – Дупница.

Председателят на сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков е депозирал няколко дни преди заседанието молба до общинските съветници да се даде възможност на джерманци да изкажат мнението си за търсенето на нов терен за депо за битови отпадъци.

Вчера Б. Тасков обвини в некомпетентност чиновниците в общината, които се занимават с въпроса с депото. Той обяви, че трима от петимата експерти от комисията, която трябва да определи най-подходящото място за депо, са класирали терена в Джерман на първо място от посочените 4 терена в община Дупница.

Както “Струма” писа, на 16 декември ще има извънредна сесия, на която окончателно да се реши къде ще се строи депото за битови отпадъци. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *