HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Приеха владиката Калиник в правителствената болница

Врачанският владика Калиник е в правителствената болница вчера след както се почувствал зле. 85-годишния митрополит бил в столицата по работа в Светия синод и по време на заседание внезапно му прилошало.

“Извикахме веднага линейка и още на място на дядо Калиник бяха направени изследвания”, съобщиха от пресцентъра на синода, съобщава “Марица”.

Според лекарите няма сериозни причини за опасения, но въпреки това главата на врачанска епархия ще остане известно време под наблюдение, докато не му бъдат направени пълни изследвания”.

Калиник е начело на Врачанската епархия през 1974 г. Многолетният му опит като владика е белязан с много противоречия.

Той бе разкрит като агент на бившата ДС, след промените у нас пък бе един от двигателите на разкола в православната църква.

Впоследствие се покая и получи опрощение от покойния патриарх Максим. Докато владиката Калиник е в болница Врачанската епархия ще се ръководи дясната му ръка – Траянополският епископ Киприян. 

Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров. Роден е на 11 март 1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско.
След грешки и лутания владиката се нареди сред най-видните архиереи.

От 1962 до 1970 г. неговият житейски и духовен път е свързан с Доростоло-Червенската митрополия. 

От 10 ноември 1974 г. е утвърден канонически за Врачански митрополит. Член на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ). 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *