HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Скандал в болница! Преляха заразена кръв на пенсионер, пациентът почина

Възрастен човек почина след кръвопреливане. Поредният абсурден случай в родната медицина е от Русе, съобщиха от “Господари на ефира”. 

Студенти по медицина и доброволци от БЧК организират благотворителна акция за кръводаряване. Чуждестранен студент, боледувал от малария, успява да дари кръв, която обаче не е годна за употреба. Тя влиза в Националната кръвна банка. Малко по-късно дарената банка разболява възрастен човек, който за жалост почива.
  
Директорът на „Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания – Русе” д-р Светослав Дачев обясни, че пациентът е бил приет в тежко състояние в болницата с диагноза пневмония. „В последствие е установено носителство на малариен плазмодий. След кончината му е направен ретроспективен анализ, за да се установи по какъв начин може да попадне маларията в кръвта му. Вероятно при кръвопреливане 10-ина дни по-рано е попаднала заразена кръв в тялото му и така се е получила заразата”, обясни д-р Дечев.

„Вероятно е  пропуск в системата. Не сме виждали такъв случай, имаме доверие, но очевидно е, че някъде се е получил пропуск”, добави той.

От своя страна заместник здравният министър Ваньо Шарков заяви, че кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис. „Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент. Шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието. Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание”, каза д-р Шарков. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *