КПУКИ отряза съветника от ВМРО – Петрич Ст. Божинов: Няма конфликт на интереси при общинската служителка Р. Филипова и съпруга й, на когото общината даде поръчка за 20 000 лв.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/отряза съветника от ВМРО – Петрич Стоян Божинов в искането му да се разследва директорът на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие” на община Петрич Рилка Филипова, чийто съпруг изпълнява поръчки на общината, и обяви, че конфликт в случая няма.

Както съобщихме, Божинов сподели с КПУКИ съмненията си, че служебните ангажименти на Филипова са в конфликт на интереси с дейността на съпруга й Росен Филипов, на чиято фирма „Металпроминвест” ЕООД общината възложи обект „Изграждане на улично осветление и пътна сигнализация за пътна връзка село Кърналово – зеленчукова борса”. Обектът е предвиден за реализация от целеви средства за капиталови разходи за 2016 г. и за него е заложена сума от 20 000 лв.

„Имам съмнение, че като директор на тази дирекция, Филипова е подготвила и представила за подпис на кмета на общината договора за този обект, по който вече има изплатени суми”, обяви съветникът в сигнала си до комисията и я насочи да работи и друга линия – материалите, които пазарува община Петрич, в по-голямата си част са от фирмата на съпруга на Филипова, която би трябвало да контролира какво доставя той.  

Проверката на КПУКИ обаче установила, че Филипова още на 15 януари 2016 г. е посочила в декларацията си за конфликт на интереси наличието на частен интерес към дейността на съпруга й, а и след като комисията по избор на изпълнител предложила на кмета Димитър Бръчков да сключи договор с „Металпроминвест” ЕООД за осветление на отсечката Кърналово-Зеленчукова борса, с докладна записка от 12.09.2016 г. тя уведомила Бръчков за свързаността си с дружеството и му предложила договорът с фирмата да бъде сключен от адвоката на общината, не от нея. Кметът одобрил предложението, адвокатът изготвил договора и така дефакто Филипова не взела никакво участие във финализирането на тази поръчка. По нея според проверката на КПУКИ до момента Росен Филипов е получил от общината на 26.09.2016 г. само авансово плащане в размер на 12 593,64 лв. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *