ГОЛЯМАТА СЛУКА! Ловци с рекорд – гръмнаха девет прасета за един ден

Петнадесет ловци от невестинското село Пелатиково отстреляха девет прасета по време на последния ловен излет. Авджиите от 29-а ловна дружинка се изкачиха начело в класацията за най-добър ловен излет, след като само за няколко часа повалили цяло стадо глигани.

„Бяхме в землището на близкото село Кадровица”, каза председателят на дружинката Камен Миланов, но от вълнение така и не успя да изброи имената на авджиите с точен мерник, отличили се на последния ловен уикенд.

„Всяко от прасетата е по над 100 кг. Огромни са и това ни нарежда на първо място сред ловците в региона“, убедени са Стоян Тодоров и Йордан Кирилов, които са сред най-точните ловци в дружинката. Групата била подпомогната от двадесетина ловни кучета, които имат голяма заслуга за сполуката. Прасетата били засечени в ранния следобед, докато се движили „на тумба”, припомнят си участниците. Според тях едва ли има ловна дружинка в Кюстендилско, която да може да се похвали с такъв резултат, и то само за един ден.

„Много сме доволни, тъй като през лятото и есента хората в района бяха пропищели от пакостите на дивите прасета”, обясняват ловците и допълват, че животните унищожили няколко овощни градини, както и ниви с картофи и царевица в околността.

От началото на ловния сезон 26-а ловна дружинка в невестинското село Пелатиково отчита отстреляни 26 диви свине, сочи статистиката на председателя. „Сега ни остава да излязат резултатите от месото. Изпратили сме го в лаборатория в Благоевград, тъй като в Кюстендил няма такава. След това ще се почерпим, както си му е редът”, казват още от 26-а дружинка. Традицията повелява месото да се разпределя поравно между участвалите в лова, като тези с най-точния мерник получават главите на отстреляните от тях прасета, както и глигите за спомен.

Ловците от селата Стоб и Пороминово утрепаха 2 глигана в местността Ширината. Първото диво прасе, което изскочи от шубрака, бе отстреляно с 2 куршума от председателя на ловната дружинка Методи Шилигарски. Раненото животно обаче продължи да бяга и получи още два изстрела от Румен Димитров, но и тогава не падна. Глиганът се строполи на земята след 4 изстрела на Любен Николов.

Слуката споходи и Васил Асенов, който само с 1 точен изстрел повали от раз дивото прасе с ловната си карабина „Застава“. „Трофеят е голям, глигите са 24 см”, похвали се авджията, който работи като куриер в частна фирма.

По традиция ловците си поделиха месото, след което се почерпиха за успешния лов. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *