В ОКРЪЖЕН СЪД – БЛАГОЕВГРАД! Ексмитничарят М. Митовски загуби делото за 50 000 лв. срещу полицията за незаконно подслушване

Бившият митнически инспектор Методи Митовски загуби на първа инстанция делото срещу полицията за незаконното подслушване. Той заведе иск срещу ОД на МВР – Благоевград и Окръжен съд по Закона за отговорността на държавата, в което претендираше за обезщетение от 50 000 лв., след като Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства на Бойко Рашков установи, че М. Митовски е бил подслушван незаконно.

Проверката бе извършена след сигнал на засегнатия благоевградчанин до главния прокурор, министъра на МВР, Народното събрание. От нея стана ясно, че на 21 януари 2009 г. тогавашният председател на Окръжен съд Красимир Аршинков е одобрил две искания на ОД на МВР – Благоевград за прилагане на СРС-та спрямо Методи Митовски – едното за данъчни престъпления, а другото документно. В заявлението на ОД на МВР – Благоевград да бъде подслушван Методи Митовски са изброени общо 4 члена – 253, 255, 256 и 257, които са свързани с данъчни престъпления, и чл. 308 от НК, касаещ документното престъпление.

Проверяващите се натъкнали на смущаващия факт, че първото СРС било разрешено на база декриминализирания чл. 257 от НК за данъчни престъпления – приготовление към грабеж на държавата, който е отменен през 2006 г. Делото срещу Окръжен съд бе частично прекратено с определение на ВКС и продължи да се гледа само срещу ОД на МВР – Благоевград, и то при закрити врати, от окръжния съдия Владимир Ковачев. Изключение бе направено само за юрисконсулта на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Момчил Костадинов, който дойде на първото заседание като наблюдател.

Оттам насетне, след като съдията засекрети делото заради използваните СРС-та, устите на Методи Митовски и адвоката му бяха заключени. Плътна завеса бе спусната и над свидетелите, но така или иначе се разбра, че сред призованите са полицаите Владимир Савеклиев и Стоичко Калаузки, които по времето, когато е вървяло разследването срещу митничаря, са били на работа в РЗБОП. Като свидетели са изслушани съпругата на ищеца Даниела Митовска и бившият му колега от митницата Димитър Ризов, които са разказали за душевните болки и страдания, които той е преживял.

След финала на засекретеното дело, което е първото в страната за незаконно подслушване, съдия Владимир Ковачев отказа да обяви дори решението си, тъй като и него е засекретил. Вчера обаче копие на решението цъфна в сайта „Правен свят“, и то в пълен обем. Така стана ясно, че искът е отхвърлен като неоснователен, а Методи Митовски е осъден да плати 300 лв. на ОД на МВР – Благоевград, представлявана от директора комисар Николай Хаджиев, за съдебните разноки, което всъщност е възнаграждението за юрисконсулта.

В решението си (качено в сайта „Правен свят”) съдия Владимир Ковачки не изневерява на уникалния си стил и за по-голяма убедителност гарнира мотивите си с цитати от Евангелието от Лука и сентенции от Хораций и Сенека. Според съдията Националното бюро за контрол на СРС няма право да контролира съда, тъй като „в Република България няма орган на изпълнителната власт, който да стои над органите на съдебната власт” и пише: „Следва обаче да се открои принципното положение, че Законът за СРС не дава правомощие на националното бюро, в качеството му на орган на изпълнителната власт, да осъществява контрол върху акта на правораздавателния орган /съдебното разрешение за използване на СРС/, който не подлежи нито на съдебна, нито на каквато и да е друга проверка за законосъобразност”.

В решението си съдията приема, че петте години, през които може да бъде подаден искът, започват да текат от датата на преустановяване на нарушението. В случая на Митовски, чието подслушване е приключило на 30 март 2009 г., правото на иск по Закона за отговорността на държавата е било погасено още на 30 март 2014 г., твърди съдията. Нищо че Митовски научава, че е подслушван незаконно едва на 26 януари 2015 г., откогато е писмото до него от НБКСРС. И няма как да заведе дело за нещо, което не знае, че се е случило, само въз основа на подозренията си, че е бил подслушван незаконно.

Накрая съдия Ковачев пише: „В заключение е удачно да бъдат припомнени и още три древни мъдри сентенции, може би относими както към действията на полицейските органи, така и към събраните секретни оперативни данни за ищеца – Non est rumus absque igne /Няма дим без огън/, Non enim est occultum, quod non manifestetur /Няма нищо тайно, което да не стане явно – Евангелие от Лука 8:17/ и Neminem meruit innocens /Невинният не се бои от никого/“.

Репортер на „Струма“ попита адвокат Парашкева Зотева за съдебното решение на клиента и Методи Митовски, която потвърди, че искът е отхвърлен, но заради съдебната забрана отказа повече информация.

Решението, което вчера бе предмет на многобройни коментари сред съдиите, със сигурност ще бъде обжалвано пред САС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *