HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Противниците на златодобива в Трън: „За какво ми е чужда гледна точка, като си имам моя“

Интервю с Ваня Денева, управител на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД.  Дружеството работи по проект за добив и преработка на златно-сребърни руди в находище Трън. То е част от групата компании, която управлява също и проекта за златодобив в Брезник. 

Г-жо Денева, събитията от преди 4 години в Брезник сякаш се повтарят в Трън. Как се отнасяте към всичко това днес?

Да, на пръв поглед развитието изглежда аналогично, но моите наблюдения показват, че не е съвсем така. Измина една година откакто работата ни в Брезник стартира и там нагласата на местната общност съществено се промени много преди това. Вярвам, че това се дължи на личните впечатления, които брезничани натрупаха. Те сами се убеждават, че нито камионите, нито взривовете са толкова опасни и нито водите, нито гората са пострадали от нашата дейност.

Ако има положително развитие на проекта в Трън, несъмнено такъв положителен личен опит ще има и там.

Съществената разлика между двете ситуации обаче произтича от това, че в Брезник събитията бяха много по-непринудени и спонтанни, макар и крайни понякога, но срещу нас бяха изправени чисто човешка предпазливост и бариера пред една непозната дейност за района.

В Трън обаче не е така. Общината има традиции в областта на златодобива и ние срещаме огромна подкрепа от хората, които имат ярки и хубави спомени от времената, когато мина „Злата“ е функционирала. За разлика от Брезник, в Трън сме изправени пред организирана кампания, зад която стоят конкретни интереси. Въпреки това не се отнасяме емоционално към случващото се, защото стриктно следваме законоустановения път за реализиране на нашето инвестиционно намерение.

Все пак какъв е Вашият коментар за недоволството на трънчани?

Избягвам коментар, тъй като се опасявам се, че в крайна сметка случващото се там ще се окаже, че има политически измерения, а нашият бизнес стои встрани от политиката. Ние сме отворени да обсъждаме всичко, свързано с нашата работа. Всичко останало – включително избирателно, едностранчиво и невярното тълкуване на текстове от наши документи, има за цел да уплаши хората, а не да се постигне диалог по темата за нашата дейност.

Разчитам на разумните жители на общината. Сигурна съм, че те осъзнават какво се случва.  И  подозират, че зад организираните опити за очерняне може би стоят както политически амбиции, така и лични или икономически интереси,  които искат да саботират стъпването на толкова голям инвеститор и работодател в района.  Нашият проект и техните страхове са само инструмент за реализиране на амбиции, които може да разочароват мнозина, когато осъзнаят че някой много самоотвержено предлага защита от несъществуващи опасности.

Предстои събрание на площада в Трън на хората, които са против вашия проект, запозната ли сте с основанията за протеста им?

Видях обръщението, което са разпространили организаторите на проявата. То е тъжен знак за това колко силно оръжие могат да бъдат думите. Вероятно немалка част от хората, които са създали този текст, искрено вярват, че Трън е изправен пред заплаха. А това не е така и нямам съмнение, че рано или късно ще го осъзнаят.

Упреците към нас са безкрайни, но са неоснователни. Наред с екологичните теми, ни приписват заслуги и за какви ли не други социални проблеми – от престъпността, до вакуума в ценностната система на българина. 

Ситуацията с това събрание е като в израза: „За какво ми е чужда гледна точка, като си имам моя“. За радост не всички в Трън разсъждават така. Ако хората, които стоят в основата на организацията, търсеха информация, досега щяха да са я получили. Те не канят нас или експерти, за да обсъдят въпросите, които поставят. Те канят трънчани, за да им разкажат за тяхната интерпретация по въпросите.

Затова моят призив към културно-просветното дружество, което организира събранието е да поканят някой, който е доказал в практиката, че е просветен по темите, които засягат. За да са коректни към жителите на общината, нека участниците в събранието да чуят мнението на специалисти по обсъжданите теми. Например, сеизмолог или специалист по взривове да обясни може ли да има връзка между земетресенията и контролираните взривявания в един рудник. Или нека един лесовъд обясни каква е растителността на територията, която планираме да използваме и възможно ли е на 2 кв. км площ да изсечем хиляди декара гора. Любопитно би било и дали ще се намери специалист, който да обясни как ще изчерпаме цялата вода на община Трън. Да не говорим за това как създаването на 400 работни места ще доведе до увеличаване на безработицата.

Вие ще направите ли обръщение към живеещите в Трън и общината?

Ние вече имаме своето обръщение към хората от общината и то е във вид на най-мащабното и значимо инвестиционно предложение за района. То е лишено от популизъм. За сметка на това представя нашите реални решения и ангажименти.

Освен това е единственото, което носи послания за социално-икономическа промяна. Ние сме убедени, че постигането на тази промяна води до желаното позитивно и устойчиво дългосрочно развитие във всички други аспекти за Трън и неговите хора. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *