HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Димитър Узунов: Работещите в Софийския районен съд са подведени

В Софийския районен съд има много проблеми. На нас ни липсват съдии, за да можем да осъществяваме качествено правосъдие при големия брой дела, които има в съда – приблизително 1200 на година. Това каза в сутрешния блок на БНТ гражданският съдия от Софийския районен съд Александър Ангелов по повод днешния протест на магистратите.

„Няма как да назначим съдии, това трябва да направи кадровият орган. Затова диалогът с Висшия съдебен съвет е наложителен, а той липсваше през последните години и продължава да липсва. Проблемът е в нашите опити да говорим с тях и техният отказ да ни изслушват. Много ми се иска да възобновим диалога с ВСС, но се съмнявам това да се случи”, обясни Ангелов.
 
„Като че ли непрекъснато се правят проверки на Софийския районен съд, за да се откриват проблеми, които ние не крием. Проблемът със забавените дела в съда е от години, но той е свързан с ресурсната необезпеченост. Сега прокуратурата инициира поредната проверка. Но може би там, където няма данни за престъпление, прокуратурата не трябва да действа толкова агресивно”, подчерта Александър Ангелов.
 
Димитър Узунов, представляващ ВСС, заяви във включване по-късно: „Работещите в Софийския районен съд са грамотни хора и мисля, че в голямата си част те са подведени.
 
„Недоволството им се изразява в липса на институционална подкрепа, с което категорично не съм съгласен. Когато СРС трябваше битово да бъде устроен – през последните 4-5 г. ВСС е осигурил на съда близо 15 млн. лв. За кадровото обезпечаване на този съд – в периода 2012-2015 ВСС е обезпечил СРС със 170 души. Служителите в този съд получават с 10% по-високо възнаграждение от всички други служители в съдебната система”, допълни Узунов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *