ДЖЕРМАНЦИ ПОБЕДИХА! След две тайни гласувания председателският съвет реши – депото за отпадъци ще е край Пиперево

След две тайни гласувания председателите на политическите групи в ОбС в Дупница решиха и одобриха нов терен за депото за битови отпадъци, той ще бъде в района на село Пиперево.

Председателският съвет започна в 17.30 ч. в кръглата зала на община Дупница. На него присъстваха Костадин Костадинов от ОДБ, д-р Лорета Николова от „Народен съюз“, д-р Кирил Кирилов от ЕНП, Емил Христов от БДЦ, д-р Пламен Соколов от „Движение 21“, Йордан Йорданов от ГЕРБ, Станислав Павлов от БСП и Славчо Павлов от „България на гражданите“. Ивайло Константинов и Йонко Гергов присъстваха в качеството си на председател и зам. председател на ОбС. В продължение на 30 мин. решаваха по каква точкова система да се гласуват 4-те терена, предложени от специална комисия, за която „Струма“ писа – край с. Самораново, при с. Пиперево, землището на с. Джерман и до съществуващото в момента незаконно сметище до жк „Бистрица“ в Дупница. След различни колаборации се стигна до единност. При първото гласуване терените в Пиперево и до сметището в жк „Бистрица“ получиха еднакъв брой точки по 22 т., което наложи и „балотаж“ по думите на Костадин Костадинов. Изненадата бе, че теренът до с. Джерман, срещу който джерманци водят 5-та година война срещу общината, получи 19.5 т. Теренът в с. Самораново, където е вилата на председателя на ОбС Ив. Константинов, получи 16.5 т., което го нареди на последна позиция. При повторното гласуване 6-има дадоха вота си за терена край с. Пиперево, а останалите 2-ма да се изгради депо до сега съществуващото сметище край Дупница. Преди гласуването Ивайло Константинов направи експозе, в което изложи фактите, че за терена край с. Джерман, въпреки че в момента тече дело във ВАС, има готов ОВОС, което е предимство, тъй като при останалите терени ще отнеме около 4 месеца да се направи ОВОС, което ще забави подготвянето на документацията за кандидатстването на европари за депо, но не настоя присъстващите да гласуват за Джерман.

„В момента общината търпи глоба от 1,2 млн. лв. за липсата на депо за битови отпадъци, върху всеки дупничанин тежат 300 лв. за неизплатената глоба. Засега не вдигаме данъците, като не са ни натиснали да дадем парите, като се стигне да плащаме, ще  вдигаме такси и данъци, направете си сметка. Едно четиричленно семейство трябва да плати 1200 лв. заради липсата на депо. Сега е моментът да решите къде да изберете терен, за да избегнем по-нататъшни тежки глоби”, обърна се Ив. Константинов към председателите на групи в ОбС в Дупница.

След час и половина бе гласувано решението за Пиперево.

Последната дума е на общинските съветници, които на 16 декември ще гласуват „за“ или „против” депото да е в землището на Пиперево.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *