ОБЕЩАНО – ИЗПЪЛНЕНО! Забраняват отглеждането на кучета на открити тераси и в междублокови пространства в Благоевград

Забрана за отглеждане на кучета на открити тераси, балкони и в междублоковите пространства обсъждат в комисиите общинските съветници на Благоевград. Искането за промени в досегашната Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на общината, която се допълва с нови текстове за гарантиране на спокойствието и комфорта на съседите и се допълва с нов адресат – хората, които имат и обгрижват котки, е на кмета Атанас Камбитов.

На местния парламент в края на октомври директорът на Профилираната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ Марин Митов и колежката му главен учител и преподавател по немски език Румяна Войнова поискаха думата от председателя на Общинския съвет Р. Тасков и настояха да се предприемат спешни мерки и да се намери решение за прекратяване на психическия тормоз, на който от години са подложени от комшиите, които гледат кучета в дворовете си. Двамата педагози разкриха безизходицата, в която са поставени от контролните органи, тъй като те нямат нормативно основание да накажат стопаните, ако любимците им тормозят денонощно живеещите наоколо с лай, вой и воня заради лоша хигиена. Митов и Войнова разказаха как не могат да мигнат по цели нощи, заради лая на кучетата в съседните дворове, десетки са сигналите им, подадени в полицията и Общинска администрация, дори предложение за наредба направили, но до момента болната им тема не е поставена за генерално решаване.

В отговор на апела им и на обещание, дадено от председателя Р. Тасков, градоначалникът Ат. Камбитов иска действащата в момента наредба да се разшири, като се адесира и до собствениците и любители на котки заради жалбите, че хранят бездомните.

В проекта се предвижда да се забрани отглеждането на кучета в дворовете на многофамилни сгради, ако за това не са съгласни всички съсобственици. В двора на къщата си стопаните вече няма да могат да отглеждат повече от едно куче. За да имат такова обаче, трябва да му направят колиба, в която животното да се разхожда спокойно и да може да легне в цялата си дължина. Клетката или вътрешният двор, в който се гледа кучето, също ще трябва да отговаря на определени критерии, животните, високи до половин метър, трябва да имат минимум 6 кв.м площ, а за по-едрите породи задължително трябва да се осигурят поне 9 кв.м. Височината на оградата пък трябва да е такава, че животното да не стига до края й в изправено положение, в цифри измерено това е от 1,6 м до 2 метра. От ограденото пространство до съседите задължително трябва да има поне 5 м разстояние. Предвижда се забрана за отглеждането на домашни любимци, ако собственикът им не полага достатъчно грижи за хигиената и комшиите му са принудени да търпят това.

 Собствениците на кучета се задължават да контролират поведението им у дома и навън, като се ангажират животното да не безпокои съседите и останалите граждани. Ако стопанинът не може да изпълни изискванията в наредбата, вече няма да има право да отглежда домашен любимец.

Остава в сила задължението за кастрация, ако стопанинът не може да се погрижи за наследството или да осигури дом на новородените.

Ако стопанинът допусне нежелано размножаване и не кастрира домашния си любимец, ще бъде глобен при първо нарушение от 100 до 250 лв, а при рецидив – от 300 до 500 лв.

Проектът влиза в пленарна зала за дебатиране от общинските съветници на 23 декември.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *