HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ШОК В КЮСТЕНДИЛ! Правят бежански лагер в запустелия завод „Ильо Войвода”

Собствениците на бившия обувен завод „Ильо Войвода” в Кюстендил се готвят да превърнат терена и сградите в бежански лагер. Това е най-коментираната тема в региона от десетина дни. Идеята не се харесва на кюстендилци, които се опасяват от превръщането на областния град във втори Харманли.

“Информацията е от неофициален характер. Искам да уведомя хора с подобен тип намерения, че ние ще ги третираме като нарушители на закона. Издирваме собствениците за контакт с тях. Всеки с такива намерения ще срещне отпора на 50 000 доброволци и, разбира се, нито една стотинка от тези пари няма да му се услади. Институциите в Кюстендил нямат каквато и да било информация по темата. Искам да помоля нашите съграждани да бъдат с достатъчно заострено внимание, без да има спекулации”, заяви вчера кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Той обясни, че източникът му на информация дава основание да се погледне сериозно на въпроса. В понеделник П. Паунов ще сезира Министерство на вътрешните работи и Министерски съвет.

“Предишно поведение на тези собственици на промишлена база ни кара да смятаме, че тревогите ни могат да се окажат основателни”, допълни кметът на Кюстендил.

“От няколко дни десетки кюстендилци звънят на телефоните на общината, за да питат вярна ли е информацията, че в Кюстендил се готви настаняването на бежанци. Има безпокойство, много хора ме срещат на улицата и ми задават този въпрос”, каза кюстендилският градоначалник и допълни, че  община Кюстендил ще направи всичко възможно да противостои на подобни мераци.

Базата на бившия завод “Ильо Войвода”, намираща се на изхода на Кюстендил, от години е пустееща. Тя бе продадена на парчета от частни съдебни изпълнители след смъртта на кюстендилеца Александър Тасев-Остап, застрелян преди 10-ина години. Смъртта на бизнесмена тогава оформи огромна опашка от кредитори, които настояваха за парче от неговото богатство.

Освен прочутия някога завод в руини е и останалата собственост на Остап – известният комплекс „Тир петрол” на околовръстния път на Кюстендил, включващ бензиностанция и газстанция, ресторант и магазини. Някогашният винзавод на Кюстендил, също собственост на Ал. Тасев преди смъртта му, отдавна е само градска легенда, за която с носталгия си спомнят кюстендилци, най-вече заради уникалните черешова и ябълкова ракия, произвеждани там преди години.

Завод „Ильо Войвода” беше закъсал много преди да убият Остап, коментират кюстендилци. Последните години, преди да хлопне кепенци, предприятието работило с 1/5 от капацитета си, и то най-вече на ишлеме за износ в Италия.

“Ще направя всичко възможно идеята за бежански лагер в Кюстендил да не се случи”, категоричен е кметът на областния град Петър Паунов.

Вероятността за това е изключително малка, най-вече заради местоположението на града, който е на 10-ина километра от границите на Македония и Сърбия, а и двете държави „притискат” Европейския съюз да „обуздае” преминаването на бежанци през териториите им.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *