С празни хотели и ресторанти Сандански удари дъното за студентския празник, бизнесмените категорични: От година на година става по-зле…

Сандански удари дъното за студентските празници тази година. Хотелиери и ресторантьори не успяха да напълнят заведенията и хотелите си за 8-ми декември въпреки изгодните пакети и отличните условия, предлагани за гостите.

Собственикът на 3-звездния семеен хотел „Пауталия“ Драгомир Пенков, разочарован от бизнеса като цяло, вчера сподели пред репортер на вестник „Струма“: „От година на година бизнесът в Сандански става по-зле, изнемогваме в буквалния смисъл, голяма част от персонала се наложи да съкратим, вече ние, собствениците, си работим. Ако държавата си мисли, че има някакъв бизнес, е в голяма грешка. Хората едва смогват да плащат осигуровките и данъците.

В моя хотел тази година 1 стая на студенти не съм продал. Работя със софийски мениджъри, които дори ми казват, че студентите като дестинация не предпочитат Сандански, и това вече е от 2-3 години насам. Преди това групи студенти ми резервираха целия хотел, дори се обаждах на колеги, за да пращам при тях студенти. Цените на пакетите и тази година варираха, както преди години – пакет за 1 човек за 2 дни с празнична вечеря предлагах за 90 лв.

Какво става, не знам, но народът масово обедня и ми е странно как тази година шефът на „Булбанк” каза, че не сме имали такава сива икономика от 10 г. насам. Как видя обаче той тази икономика, не знам, ние сме пред фалит всички. Този прираст може би се отнася за банки и за хора, работещи по проекти с европари. Обикновените граждани с обикновен бизнес сме в пълен колапс, стигнали сме дъното. За нас, в средния бизнес, останаха само задълженията и бюрокрацията, пари отникъде няма, а задълженията непрекъснато растат. Затова младите хора напускат все повече страната и отиват да работят в чужбина. Аз съм в хотелиерския бизнес от 10 г., но толкова слаба година като тази не съм отчитал“, заключи хотелиерът Драгомир Пенков.

Собственикът 3-звездния хотел „Time out“ Георги Манолев също отчете студентския празник като много слаб тази година, дори критичен. Ето какво каза той: „От 3-4 години на този ден студентите намаляват при нас в Сандански, като тази година ударихме дъното. От 33 стаи не съм продал нито една с пакет за студентския празник. Допреди 7-8 г. Сандански беше любимата дестинация на студентите, градът се пукаше по шевовете, образно казано, а сега е направо срив за празника. Има причина за този отлив на студентите, но не знам защо. Банско вече ни задминава по заявки за 8-ми декември“, коментира Г. Манолев.

Ресторантьорът Сашко Аджев, който стопанисва от 3 г. ресторанта в Татовата резиденция, сега хотел „Свети Врач“, също е много разочарован: „Тази година е много зле, това всеки го коментира от нашия бранш. От 100 места в ресторанта имах само 4 момичета студентки. От туроператорите, с които работя, ми казаха, че няма никакви запитвания за Сандански. Предимно напливът тази година бил за Банско и Велинград. За да стигнем дотук, това са последици от доста неща, тъй като през последните няколко години не се популяризира и рекламира достатъчно Сандански.

Цените, които предлагат за 2 нощувки с празнична вечеря в големи хотелски комплекси в Банско, са на цените на малките хотели с по 3 звезди в Сандански. По този начин прецакват работата на по-малките хотели, та те без пари ли да работят!“, заключи С. Аджев.

5-звездната перла „Парк Хотел Пирин“, който предлага страхотни условия за гостите, остана също без студенти за 8-ми декември. Управителят Иван Терзиев вчера коментира: „Като тази година не е било никога. Само 3 стаи бяха продадени за студентския празник в „Парк Хотел Пирин“. Такова нещо не знам  да е имало в 10-годишната история на хотела. Банско предложиха много ниски цени на пакетите и имаха доста голяма леглова база, в почти всички хотели ходеха 20-30 души наведнъж.
При нас в хотела кувертът вървеше за 2 нощувки със закуска и празнична вечеря 320 лв. за двама. В 5-звезден хотел със сауни, джакузита, басейни, пиано бар, ресторанти и всякакви удобства и отлични условия колко да го пуснем пакета, нали разходите си вървят, това е проблемът. В Банско, доколкото чух, големите комплекси са давали по 60 лв. двойна стая + 40 за куверт за двама за празничната вечер, което ще рече, че стаята за двама с вечеря е 120 лв., като ползват също и екстрите на хотела. Аз обаче такава цена не мога да предложа.

За Нова година цялата ни леглова база е ангажирана още от септември месец, но за студентския празник беше под всякаква критика, защото студентите нямат финансова възможност“, заключи Ив. Терзиев.

Семейният хотел на Жулиета Соколова в курортния град успя да напълни около 10 стаи за студентския празник. „При мен имаше улегнали клиенти, на години, завършили преди време. Около 10-ина стаи успях да напълня, но като цяло много слабо бе тази година за 8-ми декември. От 2-3 години студентският празник е много слаб при нас, всички студенти са в Банско. Преди идваха големи групи по 30-40 човека, градът ни беше пълен, но сега безпаричието на хората води до това нещо. Студентите се събират по къщите, за да им е по-евтино, пазаруват си готови храни и така празнуват. Ходих на басейн на резиденцията, и там нямаше никого, преди беше пълно, пиеха се бирички, забавляваха се, а сега няма студенти.

За Нова година хотелът ни е пълен вече, но без куверти, резервират само нощувки, а за вечеря при близки на гости“, заключи Ж. Соколова.

Собственикът на механа „Сандански хан“ Валентин Балтов е сред малкото в Сандански, посрещнали студенти. „Горе-долу имах работа, не се оплаквам, въпреки че преди години имаше страшно много работа не само на 8-ми декември, а и още на 7-ми. Сега имах групи студенти, които не бяха от града, с куверти по 20 и 25 лв. Имаше и доста хора на свободна консумация. Като цяло обаче годината е слаба според мен. След като пуснат магистралата, се опасявам, че Сандански напълно ще загине откъм бизнес.

Друго, което ми направи впечатление, беше, че на студентския празник нахлуха данъчни в заведението ми около 20 ч. да правят проверки. Защо не дойдат през седмицата или през юли и август, а ми идват навръх студентския празник или на Нова година, ние да работим ли в тези дни, или с проверяващите да се занимаваме, какъв стимул получаваме от тях – никакъв.

Като цяло вървим назад, не към по-добро, банкетите за празниците също вече са много слаби, не е както беше допреди 2-3 г.“, заключи В. Балтов. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *